Da eksplosjonen stoppet vanntilførselen, stanset de driften. Det skulle bli skjebnesvangert

Nyheter
404

Det var tirsdag 2. august i fjor at topplokket på en 4 000 kubikk stor ståltank eksploderte hos fiskeindustribedriften Aquarius på Lovund.

Det oppsto ingen personskader, men følgene ble likevel store.

– Jeg sto midt på gulvet på kontoret. Det singlet i glass fra vinduene, lysarmaturen datt ned og i deler av bygget ble veggene blåst inn av lufttrykket, forteller daglig leder i Nordland rensefisk Lars Ulvan til Rana blad (Krever abonnement).

ILLUSTRASJON: Bildet er tatt i forbindelse med et besøk hos bedriften i 2013. Daglig leder Lars Ulvan i forgrunnen. Foto: Aslak Berge.

Skjebnesvangert

Eksplosjonen førte til at tilførselen av oksygen og ferskt vann ble stoppet for en periode. For å forsikre seg om at de ikke skulle ende opp med å selge skadet fisk til sine kunder, bestemte de seg for å midlertidig stoppe leveransene.

Det skulle bli skjebnesvangert.

– Det at fiskene gikk tett, kombinert med høy vanntemperatur, førte til at rognkjeksen vår ble rammet av en virussykdom. Vi oppdaget at fiskene var syke da vi måtte begynne å plukke opp store mengder død fisk. De døde fiskene lå oppå silen i bunnen av hvert kar. Et sted mellom en til to prosent av fisken døde i døgnet.

– Vi tapte omsetning på rundt 30 millioner kroner, sier Ulvan.

Ingen forsikring
Selskapet hadde heller ingen forsikringsordning som dekte tap i den størrelsesorden som det her var snakk om. Bygningen var imidlertid forsikret, så der kunne de få tilbake 2,5 millioner kroner.

– Siden det tar mellom sju til ti måneder å drive fram en salgsklar rognkjeks, kunne vi startet på nytt over hele fjøla. Nå har vi også tapt penger på stell og fôring av fisk vi måtte destruere.

Nordland Rensefisk ble stiftet i 2010, og eies av seks ulike oppdrettsselskaper, blant dem Marine Harvest og Nova Sea. I fjor leverte de 730 000 rognkjeks, mot 1,4 millioner året før.