Cermaq evakuerer fire millioner fisk fra tre lokaliteter

Nyheter
1119

Beslutningen ble tatt sent onsdag kveld etter nye strømmodeller og rapporter om at algen sprer seg videre sørvest fra de algerammede områdene i Ofotfjorden.

Lokalitetene Cermaq nå flytter fire millioner fisk fra ligger i Sagfjord-området i Nordland. Fisken flyttes til lokaliteter i Nordfolda i Steigen.

– Aglene har spredt seg den veien, og oppdretter har besluttet å flytte fisken fordi de anser risikoen som for stor til å la fisken bli stående i de områdene som trues av algen, sier regiondirektør, Janne Andersen, i Fiskeridirektoratet region Nordland til iLaks.

– De startet på evakueringen sent onsdag kveld, og kommer nok til å holde på en god stund, det er snakk om store mengder, sier Andersen.

7,8 millioner
Siste oppdatering fra Fiskeridirektoratet er at 7,8 millioner fisk har dødd som følge av algeoppblomstringen i Nordland og Troms.

Fra tidligere har følgende oppdrettere evakuert fisk:

  • Nordlaks har flyttet fisk fra lokaliteten Våtvika til Brottøy
  • Nordlaks flytter fisk fra Kalvehodet til Bergvikodden
  • Ellingsen Seafood flytter fisk fra Skarvhausen til Korsnes
  • Nordnorsk Stamfisk har søkt om flytting av stamfisk fra Sandøy i Steigen til Kalvøy i Lurøy

I tillegg vurderte Lerøy Aurora flytting av fisk fra Tussøya, Sessøya og Angstauren på yttersida av Kvaløya i Tromsø til Gourtesjohka i Lyngen og Follesøy i Skjervøy.

– Vi vurderte flytting, men dette er avblåst. Samtidig opprettholder vi overvåkning, modellering og beredskap, sier samfunnskontakt i Lerøy, Krister Hoaas, til iLaks.

Utviklingen i Troms
Det måles fortsatt høye forekomster av alger både i Troms og Nordland. Det er dog ikke meldt om at nye anlegg er rammet i noen av fylkene.

Basert på de strømmodeller som foreligger fra Metrologisk Institutt er det enkelte perioder med vanntransport fra Balsfjorden ut Straumsfjorden og Kvalsundet. Strømbilde for formiddagen torsdag er utgående strøm fra Balsfjorden, ut Grøtsundet og Ullsfjorden.

Oppdrettere i områdene Grøtsundet, Karlsøya og i området rundt og nord for Vorterøya må være oppmerksomme på endring i adferd det neste døgnet, skriver Fiskeridirektoratet.