Brødrene Dahl: – 2019 var vårt «all time high» så langt

Nyheter
870

VVS-selskapet Brødrene Dahl kan se tilbake på et rekordår i 2019, med en omsetning på rundt ni milliarder kroner. 

Brødrene Dahl har «alltid» levert enkeltprodukter til havbruksnæringen, men det var ikke før i 2015 at det virkelig ble en storsatsing for milliardselskapet. I dag er havbruk det området selskapet har økt kompetansen sterkest på.

– Vi så den gangen at havbruksnæringen helt klart var viktig for oss å satse på. Vi ekspanderte dermed både utvalget vårt, og fikk nødvendig kompetanse inn i selskapet. Det er en relativt fersk næring for oss å satse stort på i den store sammenheng, men det er ingen tvil om at den er og vil fortsette å være svært viktig for oss, forteller direktør for havbruk i Brødrene Dahl, Anders Kallerud.

Han møter iLaks med østlandsdialekt og et bredt smil.

– Vi er veldig fornøyd med utviklingen vi har hatt, sier han.

«All time high» på både topp- og bunnlinje
– Omsetningsmessig har vi hatt en pen vekst totalt sett, men i 2019 hadde vi utvilsomt vår «all time high» på både topp- og bunnlinje, der vi landet på åtte-ni milliarder kroner i omsetning, med en bunnlinje på rundt en halv milliard, sier Kallerud på vei fra et av Ålesundslokalenes kontorer, til lagerbeholdningen i underetasjen.

Brødrene Dahl er Norges ledende VVS-grossist, med et bredt sortiment av tekniske produkter. Kallerud forteller at havbrukskundene er store og viktige for selskapet, og at satsingen innenfor næringen har store deler av æren for rekordomsetningen selskapet nå kan vise til:

– Havbruk er det området vi har hatt størst utvidelse på, og salget innenfor den næringen har økt kraftig.

Brødrene Dahls kontorlokaler i Ålesund er inndelt, med en utstilling av baderomsinnredning i fellesarealene. Foto: Lizbeth Osnes

Dahl Optimera med omsetning på 19 milliarder
I midten av november ble Brødrene Dahl slått sammen med Optimera, som er store innen distribusjon og salg av byggevarer. Dette ga det nye konsernet en samlet omsetning på 19 milliarder kroner. Begge selskapene eid av det franske selskapet Saint-Gobain, som har 180.000 ansatte i 68 forskjellige land.

På konsernnivå vil det bli etablert felles funksjoner som vil støtte virksomheten, blant annet etablering av en felles IT-plattform og en del stabsfunksjoner. I praksis vil det nye morselskapet imidlertid ha lite å si for kundene.

– Vi fortsetter å leve vårt liv, og Optimera vil fortsette å leve sitt på samme måte som før. Men, det vil bli enklere å koordinere oss imellom og skape enda større og forbedret sortiment, forteller Kallerud.

Best på rør
Brødrene Dahl er først og fremst kjent for sin kompetanse på rør og rørlegging. At havbruk har blitt et såpass viktig satsingsområde for selskaper er ikke Kallerud overrasket over, men inndelingen av etterspørselen finner han nokså fascinerende:

– Det er veldig likt fordelt mellom de ulike kundegruppene innen havbruk. For oss kommer en tredjedel av omsetningen innenfor havbruk kommer fra oppdrettsnæringen, én tredjedel fra entreprenører som bygger og setter opp anleggene og den siste delen fra systemleverandører som leverer løsninger til næringen.

– PE-rør og deler til det er helt klart størst, etterfulgt av syrefaste rør og deler. Men, samtidig leverer vi alt som trengs for å utføre jobben. Vi satser tungt på oppdrettsnæringen og tilbyr aktuelle varer i hele produksjonsleddet fra rogn til slakteri som et hovedfokus. Vi har flere produkter til videre faser også, blant annet til foredling, men hovedfokuset vårt når helt frem til alt som skjer på slakteriet, legger han til.