Glen Bradley, styreleder i Rofisk, forteller at det er troen på, og ikke minst verdien av, lokalt næringsliv som er grunnen til at Rofisk har har kjøpt seg inn i Salmon Evolution.
Det var tirsdag meldingen kom fra Salmon Evolution som bekreftet at selskapet har hentet inn 50 millioner kroner i en rettet emisjon. På tross av at landbasert oppdrett i utgangspunktet ikke er et naturlig mål for et brønnbåtselskap, forklarer Bradley i Rofisk, som er holdingselskap for Rostein, at det er troen på lokalt næringsliv som gjør at de har valgt å satse på Salmon Evolution.
– Landbasert oppdrett er i utgangspunktet ikke veldig brønnbåtvennlig, men vi ser verdien av vekst i lokalt næringsliv og vi må vise evne til å tenke litt utenfor hva som direkte er i våre interesser også, sier Bradley til iLaks.
Han forteller at de har stor tro på prosjektet på Indre Harøy i Fræna.
– Vi legger både hjertet og hjerne i denne investeringen. Vi gjør det fordi vi er glad i nærmiljøet, men også fordi vi har troen på at dette vil bli et lønnsomt prosjekt, sier Bradley og legger til at de ville aldri investert på denne måte i et utenlandsk selskap.
– Landbasert i utlandet er ikke bra for Norge, men dette er derimot et prosjekt vi tror er bra for næringen og kan være med å løfte den til et nytt nivå.
For lite vekt på kompetanse
Bradley forteller at han mener det i diskusjonen rundt landbasert oppdrett legges for mye vekt på transportkostnader.
– Jeg kan nesten ikke huske å ha sett diskusjonen rundt kompetanse være oppe når det kommer til landbasert. Det meste dreier seg om transport. Men vi i Norge sitter på uvurderlig kompetanse om oppdrett, sier Bradley.
Og Bradley tror det man erfarer fra landbasert er noe man kan ta med seg tilbake i sjøen.
– Det må en del teknologiutvikling til. Når de lager anlegg på land tar de med seg kunnskap man har opparbeidet over lang tid i sjøen. Etter hvert tror jeg det også kan bli omvendt. At enkelte erfaringer på land kan brukes i havet også. Dette kan gi Norge et konkurransefortrinn.
Et godt supplement
Bradley forteller at de som brønnbåtselskap har mange kunder i nærområdet og at de opplever at veksten ikke har blitt den samme som mange har forventet.
Han håper dette landbaserte anlegget kan bidra til å skape et momentum som kan bidra til vekst i norsk eksport av sjømat.
– Her i nordvest har veksten stått stille de siste årene. Og ingen utviklingskonsesjoner er tildelt. Og det er frustrerende siden vi har et stort ønske om økt lakseaktivitet i regionen. Vi har en stor lokal klynge som er klar for første spadetak i vårt prosjekt, sier Bradley.
Om de vil investere mer i fremtiden er han usikker på foreløpig.
– Vi er hvertfall inne nå i starten. Så får vi se. Vi håper det at vi er med kan bidra til at også andre ser verden av dette prosjektet, sier Bradley.