Bø-ordføreren: – Staten har forlatt oss

Nyheter
0

Høyre-ordfører i Bø i Vesterålen, Sture Pedersen, hyller privat næring som tør å satse.

Pedersen ble en meget omtalt person etter at han i 2019 gikk til valg på at han skulle senke formuesskatten i kommunen. Etter det har flere private industrieiere flyttet til den lille kommunen for å unngå å tappe bedriftene sine for midler myntet på å bygge selskapene videre.

Under nyåpningen av fabrikken til Firda var han selvsagt invitert av skatteflyktning Ola Braanaas, som har bosatt seg nettopp i Bø. 

Han forteller at han alltid har vært en tilhenger av bedrifter som ønsker å satse på lokal næring, og kan ikke skjønne hvordan regjeringen forsøker å bringe tungt-satsende bedriftseiere i knestående.

– Det har aldri vært snakk om at de ikke skal betale skatt. Det eneste jeg har ønsket er at de skal investere i kommunen. Når jeg kommer her til Firda og ser hva Ola har bygget opp,  da blir jeg rett og slett rørt.

– Det er altfor mange som snakker ned de som tjener penger som om de nesten er gale. Det er nettopp de vi må heie på og framsnakke.

Brakvalg
Han sier at det var brakvalget nettopp i 2019 som satt grunnlaget for reformen, men at ideen hadde han lekt med mye lenger.

– Vi hadde ikke vært i nærheten av å kunne sette dette på agendaen, men nå var det plutselig mulig.

– Jeg kom hjem til min kone, Elinor, klokken halv ett om natta, lett euforisk, og fortalte om planene jeg hadde for kommunen vår, forteller han.

– Dæven steike, nå skal formueskatten bort sa jeg til henne. Selvsagt skulle den det.

Han forteller at selv Erna Solberg kontaktet han og lurte på om han faktisk mente noe med de drastiske planene.

– Folk var helt fra seg og lurte på om jeg skulle rasere hele velferdstilbudet i Norge. Med en enkel justering i lille Bø? Hvordan skulle det være mulig?

For lite kapital
Sture Pedersen sier at gjengangeren blant de aktørene snakker med i kommunen sin, er det samme, de har blitt redd for å satse.

– De sier det er for lite kapital til å drive slik de har sett for seg og slik de ønsker å drive. Vi ønsket jo selvsagt å gjøre det attraktivt for folk å satse penger i Bø.

Han påpeker at det er selvsagt er bra for en liten kommune å få store skatteytere til å flytte dit, men at det er tanken og ønsket på å skape som har vært drivkraften for å senke formueskatten.

– Om du lykkes med noe, så skal alt til Oslo, så kanskje de sper det litt utover.

– Folk snakker hele tiden om at de rike tapper kassen, men det er de som faktisk holder liv i små kommuner.

Private aktører
Pedersen forteller om hvordan Norlandssykehuset hadde bygget en ny desentralisert enhet for psykisk helse i Bø i 2015. Etter et besøk på institusjonen skjønte han at det ikke var noen pasienter på enheten.

– Da jeg kom inn der, så var det 12 personer som jobbet der. Jeg spurte om hvor pasientene var, men det var ingen.

– Jeg lurte på hvorfor de ikke hadde gitt beskjed om nettopp dette, men fikk til svar at de var for redd for å miste arbeidsplassen sin. Da måtte vi analysere, men arbeidsplassene skulle vi berge.

Han kontaktet da fylkeskommunen og foreslo at avdelingen til Nordlandssykehuset skulle gis bort, helt gratis. Etter mye om og men fikk Pedersen det som han ønsket, hvor den psykiske avdelingen nå skulle driftes privat.

– Det endte opp i departementet, og jeg fikk kjøpt bygningsmassen for en halv millioner kroner.

– Etter en uke så satt hele styret til Aleris på kontoret mitt.

Sture Pedersen forteller at institusjonen nå er fylt opp av trengende pasienter, etter at krav om bostedsadresse har frafalt. Og antall ansatte er 40 personer.

– Min bønn til alle små kommuner, ikke bruk så mye tid på staten. De er så uforutsigbare. Jeg snakker bare med privat næring når jeg ønsker å komme i mål med noen som helst.

– Jeg pleier å si at staten har forlatt oss. Det mener jeg fortsatt, avslutter han.