Blue Robotics ønsker å gjøre ROV mer tilgjengelig

Nyheter
816

Det ligger an til priskrig på ROV til oppdrettsnæringen.

Da Rustom Jehangir, grunnleggeren av Blue Robotics, lanserte en kickstarterkampanje i 2014, var målet hans å utvikle en thruster som kunne sende surfebrett fra Los Angeles til Hawaii – helt autonomt.

Mens dette prosjektet ikke tok av, ga det ham verktøyene for å skape firmaet Blue Robotics. Los Angeles-firmaet viser denne uken frem sin ROV, BlueRov2, på den internasjonale havteknologiutstillingen OceanBusiness i Southampton.

BlueRov2 er drevet av open source programvare. FOTO: Owen Evans

1.200 operative
– Vi startet med ROV fordi vi ble inspirert av hvordan det først var dyrt, men etterhvert har det blitt rimeligere, og noe man må ha, sier salgsleder i Blue Robotics, Elise Miller, til iLaks under konferansen.

Salgsleder i Blue Robotics, Elise Miller. FOTO: Owen Evans

Bedriften har i dag 1.200 BlueRov2 ute i verden.

– Fremover ønsker vi å rette salget mot de som ikke har hatt råd til teknologien tidligere, sier Miller.

ROV-selskapet bruker distributører som JM Robotics og Xonar for å selge ROV’er til oppdrettere i Chile og Norge.

Ifølge Miller kan roboten motstå saltvann, operere kontinuerlig og være effektiv i flere måneder.

Konkurranse
Gründerbedriften Bravo Marine i Haugesund har brukt tre år og tre millioner kroner på å utvikle vaskeriggen C-Ray ROV. Selskapet planlegger i disse dager å gå kommersielt med produktet.

– Prisen vi tenker ut i markedet er circa 50-60 prosent av de sammenlignbare ROV-baserte vaskeroboter, sa Rune Haave til iLaks for et par uker siden.

Elisa Miller hevder at BlueRov2 er verdens rimeligste ROV av sitt slag.

– For å sammenlikne med liknende ROVer koster de et sted mellom 20.000 og 40.000 dollar. Vår koster 4-5.000 dollar, sier hun.