– Blir det Brexit kan vi eksportere all fisken vår til Asia og Nord Amerika

Nyheter
703

Konsernsjef Craig Anderson i The Scottish Salmon Company (SSC) håper å unngå å miste sine europeiske kunder på grunn av Brexit, men han har løsningen klar dersom det blir slutt på eksport til Europa.

I kveld skal Underhuset i London stemme over avtalen som de sa nei til i forrige måned. Dersom Brexitavtalen blir godkjent, vil Storbritannia forlate EU den 29. mars klokken 11.00.

I 2018 eksporterte SSC 60 prosent av sin fisk ut Nord Amerika og Asia, en prosent som kan stige til 100 dersom SSC blir tvunget til å selge utenfor Europa.

– Dersom vi blir tvunget til det så står vi klare til å finne nye kunder og nye markeder utenfor Europa for den resterende fisken. Vi har jobbet lenge med alternativer og er godt forberedt, sier Anderson til iLaks under SSC sin kvartalspresentasjon på Hotel Continental i Oslo tirsdag.

Selve kvartalsrapporten ble lagt frem 1. mars og viste en volumøkning på 20 prosent år for år, noe som løftet resultatet for The Scottish Salmon Company.

Ekstra kostnader
Anderson forteller at de kortsiktig ikke kan selge all fisken, men løsninger er heller ikke langt unna.

– Kortsiktig er det problematisk. Hvis vi ikke får produktet vårt sendt ut med lastebiler og fly til Europa i en periode må vi ha fisken lengre i sjøen. På litt lengre sikt kan vi eksportere alt ut av Europa, sier han og legger til:

– Vi må jobbe med myndigheten for å få lov til å la fisken stå i sjøen mens vi finner andre kjøpere. Det vil gi oss noen ekstrakostnader, men det er absolutt en mulighet for oss. Men vi er daglig i kontakt med våre kunder i Europa og håper i det lengste å beholde dem.

Vekst i Nord Amerika
Allerede før konsekvensene av en potensiell Brexit har det vært en strategi for SSC å eksportere mer av laksen ut av Europa.

– Det er absolutt en strategi for oss å ekspandere mer mot Nord Amerika og Asia. Det er veldig viktige markeder for oss. I 2016 solgte vi laks for 200.000 dollar til Nord Amerika, i 2017 var dette økt til 12 millioner dollar, og tallene fra 2018 viser eksport til Nord Amerika for 25 millioner dollar, sier Anderson.

I 2019 forventer SSC å eksportere laks for mer enn 30 millioner dollar til Nord Amerika.