– Av alle steder ministeren kunne ha besøkt, falt det på oss

Nyheter
0

Indonesias fiskeriminister på besøk hos Inka. 

Det er fredag ettermiddag og delegasjonen på elleve personer ankommer den toppmoderne fiskeforedlingsfabrikken på Røtinga, utenfor Bergen. Det er en oppkledd forsamling som tar de imot ved inngangspartiet.

Solen skinner innover den grønne fjorden i det delegasjonen svinger inn på plassen. Minibussen med representantene blir tett fulgt av to sorte SUV’er med mørktonede ruter. Få personer ville vel gjettet hvilke følge som befant seg i minibussen i det den kjørte innover de kronglete veiene fra Os, via Lepsøy og ut til det naturskjønne området fabrikken ligger på.

Ut av bussen stiger de en etter en, smilende og i strålende humør. Det er fiskeriminister Sakti Wahyu Trenggono fra Indonesia og hans følge.

– Beautiful, kommer det høyt fra en av de ankomne.

Frank Yri og Karsten Austevoll tar imot fiskeriministeren

Førstemann ut for å hilse er Karsten «Kakki» Austevoll, eier av fabrikken. Med seg har han sin datter Kari Marie Austevoll Lyssand og fabrikksjef, Øyvind Magnussen. Austevoll har også invitert sine gode venner og mangeårige samarbeidspartnere i Seaborn, ledet an av Frank Yri.

Salgsdirektør i Seaborn, Marit Myklestad, forteller til iLaks at de har jobbet hardt med å holde det hemmelig at det skulle en delegasjon av slik prominent karakter, skulle ut hit.

– Av alle steder ministeren kunne ha besøkt, falt det på oss. Det er jo nokså stort, forteller hun.

Inne i lokalene blir utsendelsen møtt for en omvisning. De har også laget til et showroom med utsikt over hele produksjonshallen. Her forklarer fabrikkeieren hvordan fisken, med laserpresisjon, blir kuttet opp i stykker med et maksimalt slingringsmonn på så lite som fire gram.

Frank Yri forklarer ministeren og ambassadøren prosessen nedenfor.

Til det amerikanske markedet

Videre nedover korridoren venter et nytt rom. Her må man ikle seg nye skoposer og desinfiseres på nytt. Nå skal følget inn for å se hvordan den ferdigfryste fisken blir pakket og stablet i kasser, før de sendes videre over hele verden. Her jobbes det i stort tempo med å få fisken delt opp i stykker på cirka 150 gram.

– Denne forsendelse skal til statene. Det er bestilt et større parti av fisken vår, nokså nøyaktig femti containere, forteller Yri stolt.

Han kan også fortelle at det har vært en enormt stor økning i etterspørselen av ørret på det amerikanske markedet. Etter at pandemien slo til, mener han at det er flere folk som lager mat hjemme enn før.

– Det kan jo forklare økningen i etterspørselen, sier han.

Frank Yri forteller at syv til åtte prosent av fisken her er ørret, men etter å ha lest markedet, sier han at man ikke skal se bort fra at det kan økes kraftig. Kanskje opp mot ti prosent.

Tilbake i møterommet er det dekket i stand til lunsj. Frukt, kaffe og kaker serveres, før Yri igjen tar ordet. Han forteller om vennskapet til Austevoll, om hvor viktig det er for Seaborn å bruke tradisjonsrike, familieeide bedrifter som samarbeidspartnere.

– De fleste oppdretterne vi samarbeider med, er både andre- og tredjegenerasjons oppdrettere, som har lang tradisjon bak seg. Det er mye stolthet i å levere de beste råvarene, sier han.

Frank Yri og fiskeriministeren inspiserer.

Indonesia vil øke eksporten

Fiskeriministeren forteller at grunnen til at valget falt på Austevoll sin fabrikk, er at Indonesia ønsker å øke eksporten av fisk. Landet med 270 millioner innbyggere, har en eksport på nesten tre millioner tonn fisk i året, til en verdi av 5,5 milliarder amerikanske dollar. Dette tallet har han en ambisjon om å doble. For å få dette til, trenger de ekspertise og teknologi, forklarer han.

– Kan vi drive oppdrett av laks i Indonesia? spør han spøkefullt.

Austevoll ler og forklarer at ingenting er umulig, men det er nok litt problematisk med tropiske klimaet.

– Vi ser at den fisken som er best egnet for oppdrett i Indonesia, er barramundi, forteller Trenggono.

Han spør også om hva som skjer med fiskehodene og avfallet fra fisken. Dette er en råvare som er meget attraktiv på det asiatiske markedet, hvor fiskehodecurry ofte står på menyen og fiskepulver er en velbrukt ingrediens i det asiatiske kjøkken.

– Omega-3 er veldig viktig for hjertet og hjernen, fastslår han.

Fellesbilde må til for en slik anledning

Foredlingsfabrikken er den eneste Seaborn bruker til fisken sin. Her foredler de 20.000 tonn fisk hvert år, som sendes ut til de 60 nasjonene de eksporterer til.

Delegasjonen har vært i Norge siden 18.mai, hvor de har hatt møter med Mattilsynet og senest i fredag, Fiskeridirektoratet, før turen gikk videre til idyllen i Bjørnafjorden. Neste uke skal ministeren videre til Oslo for møter der.