Analytiker utelukker ikke SSC-bud fra aktører utenfor bransjen

Nyheter
623

Carl-Emil Kjølås Johannessen, sjømatanalytiker i Pareto, ser mange potensielle kjøpere av The Scottish Salmon Company (SSC), men han utelukker Mowi som en potensiell budgiver.

– Det virker som et salg av selskapet absolutt er aktuelt basert på de meldingene selskapet har sendt ut, sier Johannessen til iLaks.

Mandag opplyste SSC at selskapet ser etter budgivere til å kjøpe deler eller hele selskapet. Allerede skal flere formelle ikke-bindende interessenter ha meldt seg til Daiwa Corporate Advisory, som er hyret inn som finansiell rådgiver for å se på strategiske alternativer for SSC.

Både i og utenfor bransjen
Johannessen tror på et vidt spekter av interessenter for oppdrettsselskapet.

– Potensielle budgivere er nok blant andre andre aktører i bransjen, og da trolig spesielt de som er til stede i UK allerede. Med unntak av Mowi som trolig har for stor markedsandel, sier han og fortsetter:

– Ellers er nok også andre lakseselskaper som ikke er i Storbritannia i dag aktuelle. Man skal heller ikke utelukke mer finansielle aktører og selskaper som i dag ikke er i bransjen.

En slik situasjon så vi med blant annet med oppkjøpet av Australis i Chile i 2018.

Verdsetting
Pareto har et kursmål på 23,50 kroner på SSC i dag. Tirsdag formiddag har aksjekursen passert 25 kroner og gir selskapet en markedsverdi på 4,82 milliarder kroner.

– Dette er basert på 2019- og 2020-multipler som er noe lavere enn det vi bruker på sektoren i snitt. Grunnen til dette er både den lave likviditeten i aksjen, og den store variasjonen i inntjening vi har sett historisk, sier Johannessen.

Om det blir relevant med tanke på et eventuelt salg, er sjømatanalytikeren mer usikker på.

– I et eventuelt salg av selskapet vil ikke likviditetsrabatten være like relevant, og prisen noen er villig til å betale vil muligens overstige vårt kursmål noe, avslutter Johannessen.