Analytiker om fiskedød i Atlantic Sapphire: – Det er sannsynlig at den berørte batch’en var den neste som skulle bli høstet

Nyheter
1789

Thomas Myrholt fra SpareBank 1 Markets mener det er sannsynlig at den høye dødeligheten ved Atlantic Sapphires landanlegg i Danmark var på den neste fisken som skulle bli høstet.

Mandag morgen la Atlantic Sapphire ut en uttalelse som informerte om at 227.000 laks var gått tapt ved selskapets anlegg i Danmark. I børsmeldingen ble det ikke opplyst hvilken fisk som hadde dødd, men Thomas Myrholt mener at det sannsynligvis er fisken, som snart skulle slaktes.

Thomas Myrholt, analytiker i Sparebank1 Markets. Foto: SB1M

– Jeg har foreløpig ikke den offisielle forklaringen fra Atlantic Sapphire, men jeg mener at det som er hendt understreker risikoen i denne produksjonsmetoden. Selskapet skriver at hendelsen presser slaktetidspunktet tilbake med fire måneder, og basert på dette er det sannsynlig at den berørte batch’en var den neste som skulle bli høstet. Dette samsvarer godt med den største bekymringen for slike anlegg, og det er at den biologiske risikoen øker når laksen blir større, sier analytikeren til iLaks.

Thomas Myrholt forklarer at hvis oksygennivået er for lavt og det er tilgjengelig nitrat i tankene, vil det organiske materialet brytes ned til nitrogengass (n2) og karbondioksid (CO2), og dette er ifølge Myrholt det som har skjedd på Atlantic Sapphire sitt anlegg i Danmark.

Selskapet opplevde noe lignende sommeren 2017, der 250 tonn laks døde. De aktuelle hendelsene viser, ifølge Myrholt, hvor utfordrende produksjonsmetoden er da teknologien for å produsere landbasert laks fra egg til matfisk fortsatt er i en konstant utviklingsfase.

– Jeg er sikker på at selskapet til slutt finner ut hvordan dette gjøres. Jeg var i Miami for noen uker siden for å se det amerikanske anlegget, og jeg kan bekrefte at det er tilfreds fisk som svømmer rundt i tankene. Men det har vært liten risiko av slike hendelser gjenspeilet i aksjekursen, derav fallet på 15 prosent som vi ser i dag, forklarer Thomas Myrholt.

Selskapet opplyser at tiltak for å forhindre slike hendelser i fremtiden allerede er iverksatt eller er i gang på både det amerikanske anlegget og i andre systemer i det danske anlegget. Videre er biomassen ifølge Atlantic Sapphire sikret.

– Vi vet veldig lite om den økonomiske effekten av hendelsen, avslutter Myrholt.

iLaks har prøvd, uten å lykkes, å få en kommentar fra Atlantic Sapphire til denne saken.