Aas Mek: – Året 2020 er fullbooket

Nyheter
882

For Aas Mek Verksted har 2019 vært et normalt år med full aktivitet, der tre nybygg og en del større ombygginger og serviceoppdrag er gjennomført. Dette året er allerede fullbooket, og tre nybygg skal leveres.

– Jeg tror at vår styrke er at vi har spesialisert oss på design og bygging av brønnbåter gjennom mange år, forteller administrerende direktør ved Aas Mekaniske verksted, Halvard Aas.

Vestnes-selskapet har kontinuerlig arbeidet med utvikling av båtene, med nye system og løsninger i takt med utviklingen og behovet innen oppdrettsnæringen.

– Alle nybygg i år er brønnbåter, i tillegg til ombygging av en brønnbåt og én bløggebåt, sier Aas til iLaks.

Halvard Aas. Skjermbilde: Youtube

Tåler nedturene, men ser mot en opptur
– Vi har investert jevnt og trutt i vårt anlegg, slik at vi har et effektivt og godt utstyrt verft. Vi har opparbeidet oss en relativt sunn økonomi og likviditet i bedriften, som tåler litt opp- og nedturer, sier Aas.

I 2018 lå omsetningen på i overkant av 372 millioner kroner, med et driftsresultat på i overkant av åtte millioner kroner. Tidligere har styremedlem Bjørn Magne Aas sagt til iLaks at selv om de ikke ønsket å offentliggjøre tall for 2019 på det tidspunktet, var selskapet inne i en god periode og så på rekordstore ordrebøker.

– For oss blir det en av de største omsetningene i historien, fortalte Aas den gangen.

Aas Mek har bygget over 30 båter for Sølvtrans. Foto: Lizbeth Osnes

Til tider utfordrende
– Vi har hatt stor tro på oppdrettsnæringen i lang tid, og våre naturgitte forutsetninger i ren sjø for denne type næring i Norge. Derfor har vi valgt å satse på å kunne tilby og utvikle gode fartøy i nært samarbeid med brønnbåtrederiene og oppdrettsnæringen, for å bidra til en bærekraftig utvikling av transportleddet, sier Aas.

– Det har til tider vært utfordrende, men stort sett meget interessant, å ha vært med på den utviklingen oppdrettsnæringen og brønnbåtrederiene har gått igjennom de siste 30 årene, legger han til.

At oppdrettsnæringen er vel så langsiktig som oljenæringen, er Aas overbevist om:

– Det er med tanke på at det produseres etterspurt og sunn mat med lavt miljøavtrykk i forhold til de fleste andre alternativer, sier han.

At store endringer kan oppstå, ser han imidlertid ikke bort ifra:

– Det kan nok bli store endringer i næringen, men det kan gi positive utfordringer og nye muligheter. Vi ser fremdeles meget positivt på fremtiden for vårt verft og aktivitet, og tar sikte på å ligge i front på utvikling og bygging av brønnbåter tilpasset næringen sine behov og utfordringer, videre fremover, avslutter han.