Welcome to the jungle: Spektakulært lakseeventyr i Florida

Nyheter
4357

Atlantic Sapphire satser virkelig stort når de vil produsere laks på land i USA.

– Bak der ligger the Everglades. Det er egentlig bare en jævla stor sump med krokodiller og anaconda. Vi har faktisk funnet alligatorer her på siten.

Johan Andreassen løfter på Atlantic Sapphire-caps’en og tørker noen svettedråper fra pannen.

Langt sør
Homestead ligger en times biltur sørvest for bykjernen i downtown Miami. Det er et jordbruksområde som grenser opp mot tett jungel og sump. På markene langs veiene plantes urter, pasjonsfrukt og salat.

– Vi er nærmere Florida Keys enn Miami. Hvis du ser på USA-kartet, vil vi drive lakseoppdrett så langt sør som det er mulig å komme på det amerikanske fastlandet. Det er bare 20-30 minutter til sørspissen av Florida.

Dimensjoner
På sletten bak ham ruver boretårnene. Her bores det ikke etter olje, men vann.

Andreassen peker og forklarer ivrig.

– Eiendommen er 80 acres, cirka 360 mål. Boretårnet der borte er en inntaksbrønn for saltvann og går 2.000 fot ned. Brønnen har en kapasitet på 3.000 gallons, 10-11 kubikk, per minutt. De to blå rørene der er ferskvannsinntak. De går ned til 50 fot. Ferskvann skal gå til yngel og smolt.

– Injeksjonsbrønnen går til 3.000 fot, cirka en kilometer. Den går til å deponere brukt vann. Vi har stor utslippskapasitet – nok til 90.000 tonn – nesten ti prosent av Norges lakseproduksjon, påpeker han.

De hydrogeologiske forholdene i Florida er særegne og byr på sjeldne muligheter for en både innovativ og potensiell disruptiv tankegang.

Størst i verden
– Grunnen er rein kalkstein. Da blir vannet hardt. Florida er veldig spesielt. Det har vært over og under vann de siste 10.000 år. Det gjør at en har forskjellige lag. Det finnes om lag 300 slike anlegg (brønner – red.anm.) i Florida. Det er er det eneste stedet i USA en har det slik. Det er antagelig det største grunnvannspeil i verden.

– I prinsippet legger vi inn rogn og tar ut fileter, sier Andreassen til iLaks.

Han bøyer seg ned og tegner opp en enkel planlegning i leiren.

– Her skal vi ha smoltanlegg, slakteri og grow-out, sier han og peker engasjert.

– Vanntemperaturen er helt stabil. Den holder seg på 25 grader. Vi vil kjøre varmeveksling og dumper det ned i grunnen. Det er som en omvendt varmepumpe.

– Vannet er helt reint. Her er ingen tungmetaller, patogener, PCB, mikroplast eller lus. Og det står under press. Når du borer ned, står vannet ti meter i været. Det gjør det enkelt for oss.

Grunnarbeidet er i full gang. Snart kommer utstyret til intensivt fiskeoppdrett.

– 350 containere med utstyr fra Billund vil bli lagret her. Det neste som skjer er at vi legger rør. Jeg tenker mars/april har vi lagt gulvet, anslår Andreassen.

Risiko
Landskapet er paddeflatt – et godt stykke innover i delstaten – bort fra kysten.

– Vi er 5,5 fot over havnivå, sier Andreassen. – Det er en grunn til at vi driver her, for å si det sånn. Men flom er en større risiko enn hurricanes. De slår ikke så hardt her.

– Vi budsjetterer med 8.500 tonn sløyd fisk i året. Byggetrinn 2 er 28.000 tonn sløyd fisk. Når vi har bygget ut alt vil vi produsere 90.000 tonn.

– Grunnen til at vi er her er vannet. Det er ingenting som kommer ut. Ingen naboer eller grunneiere som klager. Rømming er umulig. Det koster bare 50.000 dollar å bore en brønn. Den der borte koster fem millioner dollar. Vannet er blodet til anlegget.

Atlantic Sapphire vil bruke 110 millioner dollar for byggetrinn 1.

– Byggetrinn 2 er kun grow-out – både smoltanlegg og slakteri er rigget for større produksjon. Det siste året har vi hentet 82 millioner dollar.

Islandsk rogn
– Vi vil ha kar med 17,5 meter i diameter og syv meter i høyde. For å komme høyere blir det jævla dyrt å bygge her i Florida på grunn av hurricanes. De har en vindhastighet tre ganger orkan styrke. Vi skal ha 36 tanker.

– Om ett år legger vi inn rogn. Om tre år slakter vi den første fisken.

Rognen skal hentes fra Island.

– Det er enorme muligheter her, sier Andreassen, og etterlater seg ikke et fnugg av tvil.