Bakterie sto trolig bak akutt dødelighet hos disse

Nyheter
606

I fjor høst varslet lakseoppdrettere flere ganger om akutt dødelighet av rognkjeks i ukene rett etter utsett i merd. For å få svar på hvorfor, og hva som kan gjøres, ble et forskningsprosjekt satt i gang i desember.

Allerede nå foreligger svarene.

– Den akutte dødeligheten var størst mot slutten av året. 70 prosent i vår spørreundersøkelse oppga at de har høy dødelighet på rognkjeks, som vil si over 25 prosent. 30 prosent opplevde at mer enn halvparten av rognkjeksen døde, sier Geir Bornø, seksjonsleder ved Veterinærinstituttet, til Sysla.

FAKTA

Rognkjeks

  • Rognkjeks forekommer fra Portugal til Kvitsjøen, og er vanlig langs hele Norskekysten fra januar til september.
  • Larvene er små (5 mm) og svært godt utviklet ved klekking.
  • Flere anlegg er nå i gang med oppdrett av rognkjeks til bekjempelse av lakselus.

25 oppdrettslokaliteter var med i spørreundersøkelsen.

Bakteriesykdom

Tirsdag skal Bornø presentere resultatene på en rensefiskkonferanse i Oslo.

Så langt tyder mye på at det var bakteriesykdommen atypisk furunkulose som var hovedårsaken til at rognkjeksen døde.

– Det var 13 ganger flere registrerte tilfeller av dette i 2015 enn året før, sier Bornø.

Rognkjeks spiser lus av laks, og mange tror fisken kan være en viktig del av løsningenutfordringene med lakselus, som trolig kostet næringen nærmere fem milliarder kroner i fjor.

Lite tyder på at rognkjeksen smittet laksen med bakteriesykdommen.

– Går litt fort

Relativt enkle grep kan få ned dødeligheten blant rognkjeks.

– Det vi får tilbakemeldinger på, er at man ønsker bedre vaksiner, og bedre rutiner rundt vaksineringen. Det ser ut som om mye av rognkjeksen sjøsettes før den har utviklet god immunitet, at det går litt fort av og til, sier Bornø.

Han ser også at det er rom for forbedring når det gjelder bruk av skjul til rognkjeksen og innen fôrings- og transportrutiner.

– Enkelte setter ut ny rognkjeks etter hvert som den som er i merdene dør. Men hvis du setter frisk rognkjeks  ut på lokaliteter med syk rognkjeks, kan også den nye fisken smittes. Samtidig vil det å sette ut syk rognkjeks kunne påvirke den rognkjeksen som allerede er i merdene.

Stor etterspørsel

Oppdrett av rognkjeks er en voksende industri.

– Det virker som om det er veldig stor etterspørsel etter rognkjeks, og at man kanskje ikke alltid er så opptatt av kvaliteten, sier forskeren.