Vil stoppe veksten

391

Under en debatt om oppdrettslaksens innvirkning på villaksbestanden, tok den nasjonale talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Hanna E. Marcussen, til orde for lukkede anlegg og merking av laks. – Vi kan ikke la denne industrien ekspandere før dette er forbedret, sa hun.

Debatten var arrangert av De Grønne, og partiets egne utgjorde en overvekt av de fremmøtte i Litteraturhuset i Bergen mandag kveld. Det ble en springende debatt, som stort sett pendlet mellom to tema: POP-er og lakselus.

SalmonCameras Rune Jensen beskrev atlantisk villlaks som ”en gave fra Gud”. Han listet opp følgende risiki for villaksen: Vannkraft, surt nedbør, overfiske, gyrodactylus salaris og lakseoppdrett, herunder lus, rømming og sykdom.

– Hva gjør SalmonCamera? Vi henvender oss til media og driver lobby-virksomhet, sa han på bred amerikansk aksent. Debatten ble arrangert på engelsk av hensyn til mange internasjonale deltakere, inkludert fransk TV, som benyttet anledningen til å gjøre et intervju med FHLs Are Kvistad.

Jensen viste, i likhet med NJFFs representant Alv Arne Lyse, skrekkvideoer med sjøørret tungt angrepet av lakselus.

– Løsningene er lukkede anlegg eller reduksjon av aktiviteten. Dette er vår bengalske tiger, sa Jensen og høstet mye applaus.

Han var kommet til sine egne. Blant tilhørerne var mange oppdrettsmotstandere, blant annet Kurt Oddekalv og barnelege Anne-Lise Bjørke-Monsen.

Nasjonal talsperson for De Grønne, Hanna E. Marcussen, sa at De Grønne i Norge er bekymret for lakseoppdrett, og viste særlig til lakselus og rømming.

– Vi mener en av løsningene er lukkede anlegg og merking av fisken, slik at en kan straffe de skyldige oppdretterne ved rømming. Vi kan ikke la denne industrien ekspandere før dette er forbedret.

Jean-Philippe Magnen, fylkestingsrepresentant for De Grønne i Frankrike var stand-in for Eva Joly som for tiden driver valgkamp.

– Jeg er en politiker, jeg er ingen teknisk ekspert. Men franske konsumenter blir mer og mer bekymret for å konsumere norsk laks. Næringen trenger mer visibilitet. Den trenger flere uavhengige undersøkelser, som Jérôme Ruzzin sier, det er den eneste farbare vei.