Vil bruke vindkraft og batterilagring til oppdrett

Nyheter
1409

Konseptet WFF – Welfare Fish Farming er et initiativ fra PF, som i dag leder et konsortium med utvikling av oppdrett fra egg til marked, der hovedfokus er miljøvennlig og sertifisert oppdrett av atlantisk laks med salg til høykvalitetsmarkedet i Europa. Konsortiumet skal i perioden frem til 2022 utvikle et nytt konsept med totalkontroll av lakselus som i tillegg er energinøytralt rundt en nyskapende oppdrettsflåte med ikke-medikamentelle avlusingskapasiteter og med stort fokus på fiskevelferd.

Les også: Pure Farming søker inntil seks utviklingskonsesjoner

Smartløsninger
WFF baserer seg på videreutvikling av til dels kjente løsninger satt sammen på en ny måte slik at en oppnår å kombinere dagens åpne merdløsninger med nyutviklet lokalt tilgjengelige ikke-medikamentelle behandlingskapasiteter, og samtidig erstatte dieselaggregater med lokalt produsert CO2-nøytral vindkraft. WFF smartløsninger kan enkelt overføres til resten av den norske oppdrettsnæringen og bygger på Norges naturgitte og menneskeskapte fordeler.

PF med samarbeidspartnere vil gjennom praktisk forskning utvikle et helt nytt oppdrettskonsept rundt en ny flåteløsning med fokus på lakselus, fiskens helse, velferd samt optimale miljøforhold og redusert smittespredning. WFF skal samle opp og destruere all lakselus som faller av i forbindelse med håndtering og avlusing, som vil eliminere smitterisiko til annen laksefisk og nabolokaliteter.

«Vår plan er å ta WFF smartløsning et langt skritt videre, basert på de erfaringene vi selv har kombinert med kompetansen til våre nære samarbeidspartnere og leverandører. PF initiativet er støttet av et større lokalt konsortium når det gjelder biologiske, teknologiske og finansielle ressurser. Det er allerede inngått avtaler med en rekke leverandører», skriver PF i en pressemelding.

Erstatter
Løsningen innebærer at dieselaggregater erstattes med energi basert på lokalt produsert vindkraft. Variasjonen i vindkraftproduksjonen omgjøres fra et problem til en ressurs gjennom batterilagring og at overskuddsenergi brukes til produksjon av oksygen og ferskvann. Slik sikres kontinuerlig selvforsynt drift og maksimal utnyttelse av den tilgjengelige energiressursen. Oksygen og ferskvann muliggjør at bruken av medisiner og kjemikalier skal reduseres til et absolutt minimum. Oppdrettsbåtene blir elektriske, og drevet av vann- eller vindkraft.

Lakselus holdes borte ved dype skjørt med oksygenering, ferskvannslokk på merdene og aktiv bruk av rensefisk. Lakselus og AGD på laksen vil holdes under kontroll ved hjelp av ferskvann eller varmtvann som produseres på lokaliteten av vindkraft, og lagres til bruk og gjenbruk (RAS). Behandlingsenheten på flåten samler opp og dreper alle stadier av lakselus, og det vil alltid være nok kapasitet til å behandle all fisk på lokaliteten i løpet av få dager.

Det skal utvikles teknologi/utstyr for oppsamling og avliving av lus som faller av under håndtering. Lokaliteten vil ha dieselaggregater kun som nødstrøm. Utsett av egenprodusert postsmolt vil redusere eksponeringstiden i åpne merder til under 12 måneder, og kontakt med brønnbåt vil kun skje ved levering av smolt og henting av slaktefisk.

Følgende samarbeidspartnere og teknologileverandører er med på konseptet:

  • Flatsetsund Engeneering (FLS – lakselusspyler og fisketransport)
  • Botngaard (luseskjørt og luseduk)
  • Storvik Aqua (oksygen og oksygenering)
  • Aquahouse (ferskvannsporoduksjon og RAS)
  • Åkerblå (fiskevelferd – fiskehelse)
  • Promek (elektriske oppdrettsbåter)
  • Nasjonalt Vindenergisenter (Hybridløsning for vindturbin og energilagring)
  • Betonmast (nyutviklet fôrflåte – med behandlingsenhet)