Vil bruke 1,2 milliarder kroner på «Aquantum Leap»

Nyheter
3998

Stavanger-selskapet Seafarming Systems tror konseptet «Aquantum Leap» kan bli et kvantesprang for oppdrettsnæringen, og søkte fredag om 24 utviklingskonsesjoner. Gründerne har fått med seg et av verdens største fôrselskaper, nederlandske Nutreco, med på laget. 

Det skriver Stavanger Aftenblad.

Utviklingsløpet har en varighet på sju år, og totalt vil Seafarmings Systems bruke svimlende 1,2 milliarder kroner på et todelt konsept.

Smoltanlegg. FOTO: Seafarming Systems/VisCo

Første del er et lukket anlegg bestående av seks merder i sjøen med en fleksibel bunn og rømningssikker duk.

Verdens største
Når smolten er stor nok vil den flyttes til en oppdrettsmerd som er 120 meter i diameter og rommer 500.000 kubikkmeter vann.

Denne gigantmerden blir ifølge gründerne Espen Eriksen og Alf Reidar Sandstad verdens største oppdrettsmerd, og skal ligge i ro selv i tøffe bølgeforhold.

– Når sjøen blir røff, risikerer du at bølgene inni den lukkede tanken blir større enn bølgene utenfor. Vi har vel alle opplevd at kaffekoppen skvulper over når vi bærer den inn på kontoret. Denne effekten kalles stående bølger, og når bølgehøyden stiger, så økes kreftene dramatisk. Det kan skade både fisk og anlegg, forklarer Sandstad til Stavanger Aftenblad.

Laksefôr
Nutreco, morselskapet til Skretting og et av verdens største fôrselskaper, har gått inn med en 40 prosent eierandel i det nyetablerte selskapet Aquantum Leap AS.

– Vi vet ikke ennå hvor mye penger vi til slutt går inn med. Det står ikke noe beløp i kontrakten, men dette skal vi bare få til. Poenget for oss er at vi ser at etterspørselen etter laksefôr har stoppet opp, mens etterspørselen etter laks øker. Derfor må vi ta del i arbeidet med å løse noen av utfordringene næringen står oppe i. Vi tror at «Aquantum Leap» kan være en del av løsningen, sier innovasjonsdirektør Viggo Halseth i Nutreco.

Espen Eriksen i Seafarming Systems skriver til iLaks at selskapet har søkt om utviklingskonsesjoner.

– Jeg kan bekrefte at vi har søkt om 24 tillatelser.