– Viktig å løfte blikket

Nyheter
998

– Vi jobber med å prøve å løse verdens klima- og miljøforandringer, innleder Solveig van Nes. Den tidligere Nofima-forskeren er havbruksansvarlig for Bellona. Hun er første taler ut på First Tuesday Bergens arrangement tirsdag kveld.

– Det er viktig å løfte blikket. Vi har globale utfordringer og må tenke nytt, sier hun foran 145 lyttere på Hotel First Marin på Bryggen.

Urørt hav
Hun lister opp noen av de utfordringene Bellona vurderer som særlig krevende i årene som kommer: En står overfor en befolkningsvekst fra syv til ni milliarder mennesker fra idag til 2050. Matbehovet vil øke med 40 prosent. Samtidig har vi begrensede ressurser; særlig på egnet jordbruksland og ferskvannsressurser.
– Faktisk er det slik at landbruk forbruker 70 prosent av vannressursene, påpeker hun.

– Jeg og Bellona tror at fremtidens løsning ligger i havet. To prosent av det vi spiser kommer fra havet – 98 prosent av det vi spiser kommer fra land.

– Det som kjennetegner oppdretter i Norge er monokultur: En driver på én art. Enten produserer en laks, ørret eller torsk. I mange land bruker en en art og utnytter avfallet til en annen art, sier hun.

Flere arter
van Nes er også ansvarlig for Ocean Forest, som driver et oppdrettsanlegg for flere arter,blåskell og tare, i Øygarden sammen med Lerøy.

– Blåskjell er «filtrerere», de filtrerer vannet, sier hun, og legger til at de også kan bidra til å bekjempe lus. – Blåskjell kan brukes til mat til mennesker, jeg synes det er deilig, men det kan også brukes til fôr til fisk og dyr. Alger kan brukes til medisin, fôringrediens og sushi.

– Det er ikke bare fisk i havet. Jeg tror at fremtiden er å dyrke mye mer i havet, mener hun. – Kortreist mat er det også. Kjempefint for klimaregnskapet.

Hun fremhever avslutningsvis særlig oppdrett av tare.
– Sukkertare inneholder mye sukker. Det kan brukes til produksjon av biofuel og gass, sier hun, og poengterer at tareskogen som er blitt beitet ned, 30-40 millioner tonn, kan binde nesten hele det norske Co2-utslippet.