Tror det kan bli en milliardindustri

Nyheter
321

Trond Sveen, daglig leder i Sunnhordland Havbruk, er trolig den første i Norge som starter kommersiell fangst av den mye omtalte stillehavsøstersen. Prøveprosjektet begynner i Lahellefjorden, skriver Vestviken24.

Han viser til at stillehavsøstersen sprer seg rekordraskt langs norskekysten. Den er svartelistet og uønsket, men kan samtidig ha et stort kommersielt potensial. Verken Havforskningsinstituttet eller Sveen selv kjenner til at det er andre enn Sveen som har startet med kommersiell fangst av stillehavsøsters i Norge.

Trond Sveen, daglig leder i Sunnhordland Havbruk, høster stillehavsøsters og markedsfører dem som Skagerakøsters. Foto: Privat

– Vi vil markedsføre dem som Skagerakøsters, og de skal omsettes sammen med våre andre produkter, som Norsk Flatøsters, kråkeboller, oskjell, kamskjell og blåskjell – til restauranter og fiskehandlere i Sør-Norge, sier Sveen til nyhetsstedet.

Østersen tas opp ved å bruke dykkerutstyr og plukke dem.

– Det kommersielle potensialet er stort
Havforsker Torjan Bodvin mener det kun er kommersiell utnyttelse av den uønskede østersen som vil ha effekt.

I et tidligere oppslag i Dagens Næringsliv, spår han dette til å bli en ny milliardindustri. Han forklarer at å plukke stillehavs­østersen opp i offentlig regi vil bli så dyrt at selv Norge ikke har nok penger til det, og at kommersiell utnyttelse derfor vil være det eneste som har effekt, slik Havforskningsinstituttet ser det.

– Hvis svenskene har rett i sine bestandsanslag, har vi et sted mellom 5.000 og 10.000 tonn stillehavsøsters i Norge – minst – for jeg tror nok vi har enda mer enn det. Til sammenligning er kvoten for kongekrabbe 5.000 tonn. Når vi har en østers­bestand som er i stand til å tidoble seg i løpet av et år, er potenstialet vesentlig større på stillehavsøsters enn på ­kongekrabbe, sier Bodvin til Sandefjords Blad.

Han ser for seg at de viktigste plukkerne på sikt kan bli fiskere.

Starter forsiktig
Selv om blant andre Bodvin spår stillehavsøstersen til å bli en lønnsom næring, er Sveen foreløpig forsiktig med å tallfeste hva omsetningen vil bli. Foreløpig har han fått høstesertifikat ut denne uka.

– Det er lav pris på denne østersen, men samtidig kan vi selge mye større volumer – men det krever et markedsarbeid, sier Sveen, til Vestviken24.

Pilotprosjekt starter i Vestfold
Torsdag denne uka samles fylkesutvalget for å finne ut hva de skal gjøre med stillehavsøstersen.

Ifølge Lars W. Solheim, rådgiver for miljøspørsmål i fylkeskommunen, skal det drøftes et samarbeid med Havforskningsinstituttet på dette møtet.