Til kamp mot lakselus

Nyheter
771

HAVBRUK 03.06.2014 Av Lars Petter Einarsson

– Det har vært tilfeller av lus, men det tror vi helst skyldes at det har skvulpet over ved høy og urolig sjø, sier produksjonssjef for Marine Harvest region sør, Bjarte Sævareid, i et videointervju med Sysla.no.

200.000 laks
Mandag inviterte han og oppdrettskjempen Marine Harvest til omvisning på anlegget. Naturvernere og miljøorganisasjoner hadde tatt turen både øst-, sør- og nordfra for å høre om erfaringene etter at det ble satt ut 200.000 kilostore laks i november 2013.

Der skal de få være til de er slakteferdige, fire ganger så store om ett år.

Skryt fra naturvernere
Og gjestene likte de de så, for her er heller ikke rømningsfare.

– Dette er bra, la oss håpe slike anlegg er levedyktige, sier Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom, en organisasjon som er grunnleggende skeptisk til opprettsnæringen.

Tanken som Aquafarm Equipment har utviklet i samarbeid med PDS Protek, tar 21.000 kubikk med vann. Vannet hentes på 30 meters dyp og blir strømsatt inne i merden.

De fem aksjonærene har investert cirka 40 millioner kroner for å komme i gang med utviklingen av det lukkede anlegget. Marine Harvest bidrar med fisk og fôr.

Elveeierne håper på merden
Anlegget Molnes ligger i Skånevikfjorden, i et område der tettheten av oppdrettsanlegg er på det aller høyeste. Og hvor faren for lakserømming er tilsvarende stor. Noe ikke minst Etne Elveeigarlag har fått erfare.

– Dette virker veldig lovende. Vi har fått halvert stammene av både laks og sjøørret de siste 30 årene, utvilsomt på grunn av oppdrettsvirksomheten. Vi stengte for fiske i både 2010 og 2011, og gjør detogså i år, sier leder Vidar Børretzen.

Håper på kommersiell bruk
Foreløpig er anlegget i Etne å anse for et forskningsprosjekt, men både produsenten Aquafarm Equipment og Marine Harvest håper og tror på en kommersiell framtid for den lukkede merden. Så langt har laksen vokst langt raskere enn i et konvensjonelt anlegg.

– I tillegg har vi liten dødelighet, god fiskehelse og en god fôrfaktor, som vil si at vi får mye ut av hvert kilo med fôr, sa gründer Atle Presthaug til Sysla.no i mai.