– Teknologien er lik om en har tilapia i Lake Kariba, barramundi i Rødehavet eller cobia på Mauritius

Nyheter
845

Den nye satsingen heter Atlantic Subsea Farming. Det nedsenkbare anlegget utvikler AKVA group sammen med partnerne SinkabergHansen og Egersund Net. Sammen har de søkt seks utviklingskonsesjoner. Her settes fiskevelferd i fokus: Ved å senke oppdrettsanlegget under lusebeltet, kuttes kostnader samtidig som en reduserer rømningsrisiko.

– Det skal være nedsenket i vesentlige deler av tiden, forteller trønderen Inge Forseth, teknologidirektør i AKVA group. Ved å senke anlegget unngår en også grov sjø og uvær, noe som åpner for oppdrett på eksponerte lokaliteter eller åpent hav.

Skala
Det skal være skala på anlegget. En 160 meters ring som rommer 200.000 fisk. Merden skal utstyres med en luftkuppel slik at laksen kan snappe luft i nedsenket tilstand. Forseth forklarer at luftkuppelen er det mest kritiske punkt i planen. Merden har nylig blitt testet ut med strøm og bølger i flumetanken i Hirtshals, og teknologiselskapet har arbeidet med å bygge en fullskala merd.

– Vi skal bygge en prototype for luftkuppel i slutten av 2016, fortsetter Forseth.

Teknologidirektør Inge Forseth. Foto: Bjørg Ueland

Kunnskap
En sentral del av dette arbeidet er at selskapet vil bygge kompetanse.

– Dette er også en kunnskap som en kan ta ut i verden. Nedsenkbare merder finnes allerede, men ikke i denne skala og med opp- og nedsenkning.

I arbeidet med å ta produktet ut i verden er AKVA group-veteran Trond Severinsen en viktig brikke. Bergenseren har 23 års fartstid i AKVA og 32 år i oppdrettsnæringen.

– Havbasert oppdrett åpner for oppdrett i land hvor sjøtemperaturen er mellom fem og 20 grader – både på den nordlige og sørlige halvkule. Teknologien er lik om en har tilapia i Lake Kariba, barramundi i Rødehavet eller cobia på Mauritius, påpeker Severinsen.

I Japan drives allerede oppdrett av yellowtail i nedsenkbare merder – for å unngå tyfon.

Bereist
AKVA er totalleverandør for fiskeoppdrett, og strategien er å være en one-stop-shop for komplette oppdrettsanlegg. Severinsen tråler jorden rundt med 120 reisedøgn i året. Han ser en rekke svært lovende markeder:

– Great African Rift blir store på oppdrett. Lake Victoria er like stor som Skagerrak. Iran har som mål å nå 200.000 tonn i vannkraftdammer, persiske gulf og kaspiske hav. Indonesia blir verdens største marine oppdretter, kanskje ikke i min levetid, men de kommer, sier han, og peker på det faktum at det langstrakte landet ligger sør for tyfonbeltet i Asia.

Men ikke alle steder har det gått like bra. Utenfor Murmansk har AKVA group levert en 40 millioners pakke med fôrflåte, fôringssystem og merder til å produsere 5.000 tonn laks. Men produksjonen skjer på militært område – dette er Nordflåtens territorium.

– Vi kommer ikke inn en gang, sier Severinsen. – Så de har hatt enorme problemer med lakselus og sykdom. Det går ikke godt for Russlands lakseoppdrett.

Right to copy
– Vi leverte et anlegg i 2.600 meters høyde i Tibet. I en innsjø på 50 kilometer. Men copyright i Kina er right to copy, sier han oppgitt.

– India produserer 9,5 millioner tonn med fisk. Mesteparten i Mikke Mus-merder.

– Vi ser både Saudi [Arabia], Kina og Iran satser. Det er svære firma som skal inn i fiskeoppdrett. Det er store firma som er godt finansiert, sier Severinsen og legger til at i Iran er det landets største risimportør som satser.