Svartmaling og sverting

770

– Problemet rundt lakselus er sterkt overdrevet, sier Even Søfteland, sekretær i HardangerFjordLauget. Han mener særlig interesseorganisasjonen Norske Lakseelver sverter oppdrettsnæringen.

Flere medieoppslag den siste tiden har gjort interesseforeningen HardangerFjordLaug oppgitt. Foreningen er en sammenslutning av havbruksbedrifter i Hardangerfjorden.

– Problemer knyttet til lakselus, og oppdrettsnæringens negative innvirkning, overdrives sterkt. Vi mener informasjon om lakselus brukes bevisst feil i en svertekampanje mot næringen, sier sekretær Even Søfteland i HardangerFjordLauget til nettstedet Sysla.no.

Han mener det spesielt er organisasjoner med interesser i lakselver og villfisk som står bak feilinformasjonen.

– Vi opplever stadig svartmaling og sverting. Den siste tiden har vi sett flere nye eksempler på dette. Vi kjenner oss ikke igjen i kritikken vi får rettet mot oss, sier Søfteland.

– Det er ingen tvil om at lakselus var et problem tidligere. Men nå er mye av ryddejobben gjort. Historisk sett har det aldri vært så lite lus som vi ser nå, sier Søfteland.

– I 1998 telte vi 45 lus per fisk. I fjor var tallet nede i 0,1 lus per fisk, sier Søfteland.

– Snakker det bort

En av foreningene Søfteland mener driver en svertekampanje, er interesseorganisasjonen Norske Lakseelver. Generalsekretær Torfinn Evensen er ikke uventet uenig i kritikken.

– Det er synd at næringen snakker seg bort fra problemet istedenfor å ta skikkelig tak for å gjøre noe med det. Næringen burde brettet opp ermene og satt i verk ordentlige tiltak for å håndtere lakselusen, sier Evensen.

– De som vil tjene mest på det, er næringen selv. Både når det gjelder omdømme og produksjon. Det er ingenting vi ønsker mer enn en bærekraftig oppdrettsnæring, og vi har ingen ambisjoner om å drive en svertekampanje, sier Evensen.

Han mener hovedårsaken til problemet er den store veksten havbruksnæringen har hatt.

– Selv om det telles færre lus per fisk, er det totale volumet av oppdrettsfisk så mye høyere i dag at problemet fortsatt er alvorlig. Det finnes i dag 1000 oppdrettsfisk per villaks. Vi ser også at lusen er blitt resistente mot medisiner og kjemikalier, legger han til.

 – Alle overdriver

Even Søfteland viser til at det i 2012 ble utarbeidet en rapport som viste at lakselus ikke har hatt negativ innvirkning på villfisk på Vestlandet etter 2005.

Rapporten Søfteland viser til, var utarbeidet av Rådgivende Biologer AS på oppdrag fra Miljødirektoratet. Geir Helge Johnsen var en av forfatterne bak rapporten. Han toner ned funnenes betydning noe.

– Det finnes ikke et svart/hvitt-svar på disse problemstillingene. Generelt kan jeg si at det overdrives mye på begge sider i denne konflikten, sier Johnsen.

– Samtidig er det ingen tvil om at problemet knyttet til lakselus er vesentlig mindre enn tidligere. Det har skjedd en kjempeutvikling. På 90-tallet er det åpenbart at oppdrettsanleggenes aktivitet gikk ut over villfiskbestanden. Likevel er det ikke slik at problemet er overvunnet i dag, sier Johnsen.