Studentbedrift vil produsere fiskefôr fra miljøvennlig og bærekraftig marin proteinkilde

Nyheter
1904

En trenger ikke å ha gått på særlig mange oppdrettskonferanser for å ha fått med seg at verdens befolkning i 2050 vil ha passert ni milliarder mennesker, og at disse kan trues av matmangel fordi det ikke vil finnes tilstrekkelige ferskvannsressurser til å dekke vannbehovet ved matproduksjon.

Av verdens tilgjengelige ferskvannskilder brukes 70 prosent i dag innenfor landbruk. Skal man kunne produsere nok mat til å dekke behovet til over ni milliarder mennesker, er denne matproduksjonen antatt å måtte øke med 20 prosent, og man forventer da at allerede innen 2025 vil hele 1,8 milliarder mennesker bo i områder med liten til ingen tilgang på ferskvann. En slik vannmangel kan føre til at vi blir tvunget til å spise mer vegetabilske matvarer.

Marint protein
I dag består hele 70 prosent av et gjennomsnittlig fôr til oppdrettslaks av vegetabilske ingredienser, hvorav 50 prosent er vegetabilsk protein og karbohydrat, og 19 prosent er vegetabilske oljer.

Dette er ressurser som heller burde blitt benyttet direkte til humant konsum, mener studentbedriften AgriMare Bio som i fjor høst ble etablert av noen studenter ved Biomarin Innovasjon ved NTNU i Ålesund.

Med AgriMare Bios prosjekt vil en kunne erstatte noe av det vegetabilske innholdet i fiskefôr ved å produsere en miljøvennlig og bærekraftig marin proteinkilde. Dette vil de gjøre gjennom å drive oppdrett av en marin organisme som vil fungere som en god kilde til protein i fiskefôr.

Gjennom denne produksjonen vil de også hjelpe aktører innenfor landbasert oppdrett, hovedsakelig settefiskanlegg, med å redusere deres økende avfallsproblem gjennom å benytte deres avfall som en ressurs innenfor sin produksjon.

Bedriftshemmelighet
Hvordan de skal gjøre dette er foreløpig en bedriftshemmelighet.

Formålet med bedriften er å utnytte ressurser fra havet på en bærekraftig måte, og samtidig bidra til en mer miljøvennlig og bærekraftig akvakulturnæring.

– Vi vil satse på dette fordi det er et nytenkende, miljøbevisst og ikke minst bærekraftig prosjekt som vil komme næringen til gode. Vi ser også at både oppdrettsnæringen og fôrprodusenter er interessert i alternativ som er nettopp både bærekraftig og miljøvennlig, sier Charlotte Thunes Hansen til iLaks.

Hun er HR-ansvarlig i AgriMare Bio.

– For å lykkes kommersielt er vi avhengige av å få pengestøtte fra ulike instanser, samt at vi er avhengig av investorer og samarbeidspartnere. Aktuelle samarbeidspartnere vil være oppdrettsselskaper og fôrprodusenter. Gjennom å utvikle den mest lønnsomme og effektive produksjonsmetoden, vil vi kunne produsere et stort kvantum av den aktuelle organismen, som videre skal foredles og selges, legger hun til.