– En viktig jobb er gjort for rognkjeksen

Nyheter
1596

Tidligere på iLaks kunne man lese om fetterne Runar og Thomas Leirgulen som har startet bedriften Havbruksutstyr hvor de har utviklet hvilehjem for rognkjeksen.

Les også: – Et godt hvilehjem kan gi en mer effektiv rognkjeks

De mener det er behov for å optimalisere forholdene i merden til den relativt nye arten for å effektivisere den som lusespiser.

Peter Hovgaard i Fjordforsk, var den personen som beviste for næringen at rognkjeksen var og er en effektiv lusespiser. Han er enig i at det er viktig med optimale hvilehjem for rognkjeksen og understreker at den har andre behov enn leppefisken.

En viktig jobb
– Det er alltid kjekt med motivert ungdom, og at de ønsker å utvikle nye produkter for næringen. De har vært innom her hos oss flere ganger, hvor de har fått veiledning og sett på hva rognkjeksen trenger.

Han mener det er en viktig jobb som fetterne Leirgulen har gjort.

– Det er viktig å være klar over hvordan man på best mulig måte kan stelle med rognkjeksen i merdene. Man kan ikke bare overføre det man har av kunnskap og erfaring på leppefisk, og tro at dette passer like godt for all rensefisk.

Rognkjeksen leter etter egnede hvilesteder
Hovgaard har derfor tro på at optimale forhold vil bidra til en mer effektiv lusespiser, og at det er et behov for bedre tilpassede hvilesteder for rognkjeksen.

– Den trenger et fastere underlag å suge seg fast til. Vi har sett at den ofte setter seg på fôrslangene som har et glattere og bredere underlag. I noen tilfeller suger de seg også fast på linsen til undervannskameraene, sier Hovgaard.

Leverer 500.000 rognkjeks i år
Etter at akvakulturstudiet ved Høgskulen i Sogndal ble lagt ned i 2008, etablerte Hovgaard selskapet Fjordforsk, sammen med førsteamanuensis Torbjørn Dale, som fortsatt er tilknyttet Høgskulen i Sogn og Fjordane.

Siden dette har han drevet med oppdrett av rognkjeks, men han har skilt ut den kommersielle delen av produksjonen i et nytt firma, Industriskjell, hvor hans sønn, Kjartan Hovgaard er daglig leder. De er nå tre ansatte og regner med å kunne lever 500.000 rognkjeks i år.

De selger fisken gjennom Norsk Oppdrettservice som også har et stort fokus på å følge opp oppdretterne på hvilke behov rognkjeksen trenger for å lykkes.

Les også: Han var først i Norge med oppdrett av rognkjeks

Må ta høyde for at man har to arter
Andreas Lindhom i Norsk Oppdrettservice mener det er viktig å ha optimale forhold for rognkjeksen.

– Det er helt supert for rognkjeksens at det utvikles optimale hvilehjem for dem. Men det skal også sies at rognkjeksen suger seg til de skjulene som eksisterer i dag. Det beste er å ha både rognkjeks og leppefisk i en kombinasjon, og da man ta høyde for at begge arter trenger optimale forhold, sier Lindhom, til iLaks.

Stor gevinst
Salmar Organic har god erfaring med bruk av rensefisk.

Roger Bekken, daglig leder i SalMar Organic, tror at dersom man lager optimale oppholdsplasser for rensefisken vil gevinsten være er større enn om an ikke gjør det.

– Det er definitivt den mest forebyggende måten å ta vare på fisken på, sier Bekken.

Hen mener at i forhold til skjul er dette en faktor som hele tiden under utvikling.

– Før oppfattet vi at leppefisken trengte skjul for å gjemme seg. I dag fungerer de som avlusningsstasjoner hvor laksen går inn for å avluses. Vi tror at rognkjeksen har andre behov enn leppefisken, så det er noe vi jobber kontinuerlig med for å optimalisere forholdene også for den arten, avslutter Bekken.