Skal dyrke alger på Mongstad neste år

Nyheter
696

FORNYBAR 05.06.2014 Av Marit Holm og Camilla Aadland

I revidert nasjonalbudsjett kom de seks millionene som manglet for å få den nasjonale algepiloten fullfinansiert.

Hordaland fylkeskommune, kommunene i Nordhordland og Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond har allerede bevilget 6 millioner kroner til prosjektet.

Skal dyrke alger
– Utrolig gledelig. Vi har jobbet lenge for dette, sier Svein M. Nordvik i driftsselskapet CO2Bio.

Nordvik er også daglig leder i Nordhordland Handtverk og Industrilag, som eier selskapet sammen med Bergen Teknologioverføring (BTO), Ewos, Grieg Seafood og Salmon Group. Uni Research og Universitetet i Bergen er tungt inne på forskningssiden.

Ideen bak den nasjonale algepiloten er å utnytte fotosyntesen; prosessen som får planter til å leve og vokse ved hjelp av næringsstoffer, vann, CO2 og sollys.

Planteplankton, som er bittesmå alger som flyter i havet og er grunnlaget for livet oppover i hele næringskjeden, skal dyrkes i det planlagte landanlegget. CO2 pumpes inn for å få fart på algeveksten.

– Columbi egg
Forskere har tidligere antydet at med optimale vekstvilkår kan ett gram alger bli til ett tonn på ti dager. Alger inneholder omega 3, som er i ferd med å bli en knapp ressurs i fôrproduksjon og dermed kan bremse veksten i hele oppdrettsnæringen.

– Dette er et columbi egg. I stedet for at CO2 går rett i luften, kan den bokstavelig talt brukes til noe matnyttig, sier Nordvik.

Partnerene i prosjektet ser for seg fem år med forskning, testing og utvikling, før det kan tas stilling til om det er grunnlag for et fullskala anlegg.

– Potensialet her er enormt, sier Svein M. Nordvik.

– En gledens dag
Ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF) i Lindås er svært glad for at det nå kommer en algepilot på Mongstad.

KrF og Venstre brakte dette prosjektet inn i forhandlingene med regjeringspartiene, og fikk gjennomslag.

– I dag er en gledens dag i Nordhordland og hele Bergensregionen, sier hun i en pressemelding.

Hun understreker at algepiloten er et viktig prosjekt i regionen.

– Det vil være med og gi ny giv og innovasjon i blant annet Mongstadmiljøet, forskningsmiljøet (FoU ) og ved Teknologisenter Mongstad. Universitetet i Bergen har ei svært viktig rolle i prosjektet, og selskapet CO2 Bio AS vil vere ein pådriver for etableringen og vil koordinere driften av pilotanlegget, sier hun.