Etter to og et halvt år med full stopp, er det igjen åpnet for nye søknader om landbasert oppdrett. For Norwegian Mountain Salmon (NMS) betyr det at planene om et fjellanlegg på Utsira nå kan realiseres.
– Det er svært positivt at søknadsstansen nå er opphevet. Selv om den har forsinket oss noe, har vi hele tiden arbeidet i den tro at myndighetene ønsker gode og bærekraftige løsninger velkommen – både for å bedre fiskehelse, miljøet i fjordene og for å sikre arbeidsplasser og skatteinntekter for Norge, sier administrerende direktør Bård Hjelmen i NMS til iLaks.
Han forteller at selskapet planlegger å sende inn konsesjonssøknad for anlegget i løpet av det kommende halvåret.
– Søknadsåpningen kommer på et viktig tidspunkt nå, slik at vi kan realisere planene på Utsira uten ytterligere utsettelser.
Les også: Her vil NMS fylle fjellet med fisk: – Det er mange muligheter for dette langs kysten i Norge
Forsinket planene
– Lakseoppdrett er, utenom olje, Norges største eksportnæring. Vi har hele tiden trodd at myndighetene ønsker innovasjon som gjør næringen bedre. Det er positivt at regelverket nå er på plass slik at vi kan gå videre med våre store planer på Utsira, sier Hjelmen.
Søknadsstansen har hatt direkte konsekvenser for prosjektet:
– Ja, den medførte en viss forsinkelse i prosjektplanleggingen og kapitalinnhentingen. Vi har likevel brukt perioden til å styrke teknologivalgene våre og klargjøre anleggsdesign i tillit til at myndighetene vil støtte innovasjon som forbedrer næringen.

Nå mener Hjelmen at det er lettere å hente kapital:
– Absolutt. Et tydelig og stabilt regelverk er avgjørende for å kunne hente kapital og investere. Uten forutsigbarhet og velvillige myndigheter vil det være vanskeligere å tiltrekke seg investorer. Nå har vi et klart rammeverk som reduserer regulatorisk risiko.
Tydelige krav
Han beskriver det nye regelverket som tydelig og gjennomførbart:
– Overordnet opplever vi det nye regelverket som rimelig klart. Kravene er tydelige på filtrering og UV-dosering. Det er litt usikkerhet om hva som ligger i at Veterinærinstituttet kan godkjenne alternative metoder som gir lik eller bedre effekt.
NMS har allerede inkludert krav om desinfisering i sine planer:
– Det gir en litt høyere investeringskostnad og økt strømforbruk i drift, men utgjør kun fortsatt en liten andel av produksjonskostnaden. Fordelene – lavere risiko for parasitter og sykdom, samt enklere salg av postsmolt – veier tungt.
Han forteller at alle pågående prosjekter er tilpasset de nye kravene, og at bare mindre tekniske justeringer har vært nødvendig.
Skal Norge bli en global leder innen landbasert oppdrett, mener Hjelmen at disse punktene må være på plass:
- Forutsigbarhet og stabile rammevilkår – så investorer og industrien vet hva som gjelder i årene fremover.
- Fokus på grønn energi – tilgang på fornybar strøm vil senke driftskostnader og CO₂-fotavtrykk.
- Forskning og kompetanseutvikling – videreutvikle oppdrettsteknologi, vannutnyttelse og biomassekontroll.
- Samarbeid mellom myndigheter, akademia og næring – for å sikre godkjenning, faglige retningslinjer og raske beslutningsprosesser.
Gigante: Viktig avklaring
Administrerende direktør i Gigante Salmon, Kjell Lorentsen, er også godt fornøyd med at søknadsprosessen nå har startet opp igjen.
– Saksbehandlingsstoppen har tatt to og et halvt år, så det er veldig bra at det har startet opp igjen, sier han.
Lorentsen forteller at selv om de nye reglene fra regjeringen ikke vil ha tilbakevirkende kraft, så imøtekommer Gigante Salmon de oppdaterte kravene på anlegget på Lille Indre Rosøy i Helgeland.
– Krav om å behandle inntaksvann var forventet, men det er bra at de legger til rette for å søke om dispensasjon, hvis det skulle være nødvendig. Det er også veldig positivt at de har kommet med en avklaring for hva som defineres som landbasert og sjøbasert, avslutter Lorentsen.