Tydelige krav i forskrifter om etablering og drift av anlegg på land vil også effektivisere tildelingsprosessen og redusere sannsynligheten for forskjellsbehandling av aktører.

– Krav om rensing av inntaksvann er nødvendig for å redusere risiko for spredning av smittestoffer til sjøanleggene, og for å sørge for god biosikkerhet i anleggene på land. Dette vil være gunstig både for eksisterende aktører i sjø i nær geografisk tilknytning til det aktuelle landanlegg, samt det marine miljøet, sier Næss.

Fakta

Om endringene

  • Endringen i laksetildelingsforskriften innebærer en presisering av vilkår for plassering av anlegg, for å tydeliggjøre grensen mellom hva som anses å være på land og i sjø. Endringen gjelder uavhengig av livsstadium.
  • Endringen i biosikkerhetsforskriften innebærer en innføring av krav om desinfeksjon av inntaksvann for akvakulturanlegg på land for å begrense risiko for spredning av smittestoff via vann.
  • Eksisterende anlegg, som allerede har fått tillatelse til akvakultur på land, vil ikke omfattes av de foreslåtte rensekravene, med mindre de skal foreta vesentlige endringer. Hva som skal regnes som en vesentlig endring vil presiseres i en veileder utarbeidet av Mattilsynet. Rensekravet gjelder all produksjon av fisk i akvakulturanlegg på land, uavhengig av art og livsstadium.
  • Etter høringen har det blitt presisert at rensekravet for ferskvann kun skal gjelde anlegg som henter ferskvann fra kilder som har oppvandrende anadrom fisk eller annen aktivitet som kan medføre smitterisiko.
  • Den midlertidige stansen i behandling av søknader om tillatelse til akvakultur av matfisk av laks, ørret og regnbueørret oppheves.
  •  Forskrift om endring av regelverk for akvakultur på land - Lovdata  

Mottok nesten 50 høringsinnspill
Forslaget til nytt regelverk har vært på høring og departementet mottok nærmere 50 høringsinnspill. Det kom inn flere gode innspill som departementet har gjennomgått grundig, og det er foretatt justeringer i lys av innspillene.

Det nye regelverket gjelder kun nye anlegg. Eksisterende anlegg, som allerede har fått tillatelse til akvakultur på land, vil ikke omfattes av de foreslåtte rensekravene, med mindre de skal foreta vesentlige endringer. Hva som skal regnes som en vesentlig endring vil presiseres i en veileder utarbeidet av Mattilsynet.

Full stans i 2022
20. desember 2022 ble det innført en midlertidig stans i muligheten til å søke om tillatelser til akvakultur på land for laks, ørret og regnbueørret. Bakgrunnen for stansen var at utviklingen av landbasert akvakultur av matfisk viste at det var behov for en innstramming av hva som skal anses som «akvakultur på land» etter laksetildelingsforskriften.

Dette for å hindre at det gis vederlagsfrie tillatelser til akvakultur på land til anlegg som i realiteten påvirker andre oppdrettsanlegg som om de hadde vært tradisjonelle åpne merdanlegg i sjø.

I tillegg har akvakulturanlegg på land uten vannbehandling tilnærmet like stor risiko for smitte- og miljøpåvirkning på omkringliggende anlegg i sjø som tradisjonelle åpne merdanlegg.