Om Havbruksmeldingen: – Det er mange veier til Rom

Fra venstre: Sjur Malmøy, CFO i Lerøy; Kim Galtung Døsvig, IRO og Head of Treasury i Mowi; Håkon Husby, Head of IR i SalMar. Foto: Mats Mørk

På Danske Banks sjømatseminar tirsdag uttrykte både Mowi, Lerøy og SalMar stor lettelse over det brede politiske forliket om Havbruksmeldingen, men mener at faktagrunnlaget fortsatt ikke er på plass. Samtidig erkjenner de at norsk fiskeoppdrett har et omdømmeproblem.

Sjur Malmøy, CFO i Lerøy. Foto: Mats Mørk

– Det viktigste som er endret med dette forliket er at man skal bruke tid på å få frem dette faktagrunnlaget, sa Sjur Malmøy, CFO i Lerøy.

– Påvirkningen på villaks er noe som blir dratt frem mye gjennom hele meldingen, men her er det ulike meninger om hvor rett det er. Å introdusere kvoter basert på et faktagrunnlag som ikke har tillit, er veldig krevende og det er noe som haster å få på plass, fortsatte han.

Les også: – Utfordringene i næringen er de samme som de har vært i mange år, men de har blitt større

– Ble en lusemelding
Malmøy pekte også på at stabile rammer er avgjørende for næringen:

– En av de største styrkene i vår næring i dag er at volumene er ganske jevne og stabile. Det fører til stabile arbeidsplasser og investeringer. Men dersom disse kvotene skal opp og ned 20 til 60 prosent annethvert år, blir det vanskelig å planlegge.

Han var tydelig på at næringen må ta sin del av ansvaret:

– Vi har en jobb å gjøre når det kommer til tilliten og omdømmet vårt. Det er politikernes rolle å skape forutsigbarhet, men vi må også erkjenne at vi ikke har et godt nok omdømme i dag.

Kim Galtung Døsvig, IRO og Head of Treasury i Mowi, mener meldingen er for snever:

– Når jeg leste Havbruksmeldingen var det veldig mye om lus, det ble en lusemelding. Det er veldig synd. Jeg er glad for at det endte i et forlik, men vi blir nå ventende på et nytt system. Det skaper selvsagt ikke begeistring blant investorene.

Trekker frem teknologiske nyvinninger
Døsvig påpekte samtidig at havbruk må forstås i en større kontekst:

– Norsk havbruk er en av verdens mest bærekraftige måter å produsere protein på. Hvis man justerer for produksjonstid, er dødeligheten for laks lavere enn for kylling. Bærekraft handler også om fôrfaktor, klimagassutslipp og vannforbruk – og der er laksen veldig god.

Hvis man justerer for produksjonstid er dødeligheten gjennom en produksjonssyklus fire ganger så høy i kyllingproduksjon som i lakseproduksjon.

Døsvig mener at næringen er på rett vei:

– Jeg tror vi er på rett spor med investeringer i blant annet teknologi, postsmolt, nedsenkbare nøter og luselasere. Det er veldig mye som har blitt satt i drift de siste fem årene som vil bedre omdømmet og produktiviteten.

– Mange veier til Rom
Håkon Husby, Head of IR i SalMar, savnet en bredere forståelse for havbrukets betydning:

– Vi er alle enige om målene i Havbruksmeldingen, men det er mange veier til rom. Man må se på helheten av verdiskapningen vi bidrar med. Noe av det første jeg reagerte på var at det var utrolig lite i meldingen som handlet om arbeidsplassene og verdiskapningen næringen skaper.

– Havbruk er den viktigste næringen i store deler av distrikts-Norge, så enkelt er det. Det perspektivet burde også tas med, la han til.

Likevel var han positiv til at forliket nå er på plass:

– Jeg tror det er viktig at vi fikk landet dette forliket nå. Da kan man få på plass kunnskapsgrunnlaget slik at man får klare veier og muligheter for hvordan vi skal gå videre med denne næringen. Det blir en spennende periode fremover.

Les også: – Det verste her hadde vært om vi endte opp med tre forskjellige mindretall

Resultatløft i fjor, og det kan bli bedre i år

Nordland Akva sitt anlegg i Meløy. Foto: Egil Kristoffersen & Sønner

Nordland Akva løftet både omsetning og inntjening. ILA-trøbbelet i nærområdet kan løfte resultatet ytterligere.

Smoltprodusenten i Meløy er et heleid datterselskap i Egil Kristoffersen & Sønner-konsernet. Selv om konsernets eget oppdrettsselskap er største kunde, selger de også til andre. I fjor omsatte Nordand Akva for 115,2 millioner kroner. Det er en økning på 13,8 millioner kroner fra året før.

Les også: Tøff nedtur for Egil Kristoffersen & Sønner

Selskapet oppnådde et driftsresultat på 17,1 millioner. Det var 4,3 millioner kroner høyere enn i 2023. Dermed ble driftsmarginen på 14,8 prosent. Året før var den på 12,6 prosent. Og det ser ut som om det fortsetter i år.

“For 2025 er det inngått kontrakter om salg av det meste av fisken, og etterspørsel etter god smolt er stor”, skriver styret i årsberetningen sin.

Morselskapet Egil Kristoffersen & Sønner har hatt en tøff vår med flere ILA-utbrudd og store tap av fisk. Så behovet for ny smolt vil formodentlig være stort for dem.

Les også: Slakteriansatte står uten jobb ut året etter ILA-sjokk i Vesterålen

Smoltselskapet hadde ved utgangen av fjoråret en kontantbeholdning på 83,8 millioner kroner og egenkapital på 92,9 millioner. Egenkapitalandelen var på 40,9 prosent.

I fjor sysselsatte Nordland Akva 14 årsverk. Samlet sykefravær i virksomheten var på 0,5 prosent. Året før var det på 10,6 prosent.

iLaks har vært i kontakt med daglig leder Per Jørgen Haugan. Han har ingen ytterligere kommentarer til regnskapet.

Nordland Akva 2024 2023 Endring
Omsetning 115,2 101,4 13,6 %
EBIT 17,1 12,8 33,6 %
Resultat før skatt 11,2 8,3 34,9 %
Driftsmargin 14,8 % 12,6 %
Alle tall i millioner kroner

 

Laksen har 48 timer på seg til å vinne mot lakselusa

Lene Sveen jobber med skinnhelse og sår hos oppdrettslaks. Her er hun på lab. Foto: Nofima

Ny forskning peker på tidlig immunrespons som det viktigste elementet for naturlig luseresistens hos laks.

− Når lakselusa fester seg, har noen arter av stillehavslaks en rask og sterk respons, og lusa faller av, sier Lene Sveen i Nofima.

Hun er førsteforfatter bak en ny vitenskapelig publikasjon som går tett på kontakten mellom lakselus og laks. Lakselus er et av oppdrettsnæringens aller største problem, og forskere jobber iherdig med å skaffe kunnskap som kan gi opphav til nye verktøy.

Fakta

  • I CrispResist er målet å finne de underliggende mekanismene for artsuavhengig variasjon i vertsresistens mot lakselus, og bruke denne kunnskapen til å styrke resistens hos atlantisk laks
  • Det unike ved akkurat dette studiet i CrispResist: Ved å zoome inn på det første kontaktpunktet mellom lus og vert, har forskerne kunnet avdekke tidlige og svært lokale immunreaksjoner som ellers ville blitt "utvannet" i helkroppsanalyser.
  • I tillegg har teknologiske fremskritt gjort det mulig å kombinere ulike analysemetoder med veldig høy følsomhet. Dette gir en helt ny forståelse av hvordan immunforsvaret aktiveres.
  • Partnere: Nofima, University of Edinburgh, University of Prince Edward Island, University of Stirling, Bigelow Laboratory of Ocean Sciences, Universitetet i Bergen, Universitetet i Gøteborg, Rothamsted Research, Havforskningsinstituttet, Deakin University, Benchmark Genetics, Mowi og Salmar.
  • Finansiert av FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

Motstandsdyktighet
I en fersk studie har Sveen og kollegaer sett nærmere på sølvlaks (coho salmon på engelsk), en art som lenge har vært kjent for sin naturlige motstandsdyktighet mot lus. 

I stedet for å studere hele immunforsvaret, gikk forskerne rett til stedet der lusen først fester seg til huden. Det viste seg å være et smart trekk.

– Det er akkurat der kampen starter. Hvis laksen klarer å reagere raskt nok, kan den hindre at lusen får fotfeste, sier prosjektleder Nick Robinson i Nofima.

Forskerne fant at sølvlaks setter i gang en kraftig betennelsesreaksjon innen to døgn etter at lusen har festet seg. Immunceller strømmer til området og gjør det vanskelig for parasitten å etablere seg. Til sammenligning reagerer Atlantisk laks langt svakere. 

Ikke bare sølvlaks, men også andre stillehavsarter som hundelaks (chum salmon) og pukkellaks (pink salmon), viser imponerende forsvar mot lakselus. Studien viser at de har høy tetthet av slimceller i huden. Når disse artene ble smittet med lus i forsøket, måtte laksen bedøves for at lakselus skulle klare å feste seg.

Seniorforsker Nicholas Robinson i avl og genetikk

− Det tyder på at hudoverflaten deres i utgangspunktet er lite egnet for parasitten, og at det er flere mekanismer som virker inn, forklarer Sveen.

Sammenligner stillehavslaks og atlantisk laks
Forskningen ble gjort i prosjektet CrispResist, som består av et internasjonalt lag av eksperter fra forskning og industri. I fire år har de lett etter svar på hvorfor noen arter av stillehavslaks står bedre imot lakselus enn atlantisk laks. De har bygget stein på stein, og mye av kunnskapen er på plass.

– Vi har aldri vært nærmere svaret enn nå, og de nye funnene har gitt oss flere nye ideer til videre forskning som kan bringe oss nærmere svaret, sier Sveen.

Se publikasjonen: Local infammation at the salmon louse (Lepeophtheirus salmonis) attachment site contributes to copepodid rejection in coho salmon (Oncorhynchus kisutch)

En lakselus låser seg fast til en fiskefinne. Foto: Lene Sveen © Nofima.

– Utfordringene i næringen er de samme som de har vært i mange år, men de har blitt større

(T.v.) Fiskeri- og havbrukspolitiske talsperson i Høyre, Olve Grotle. (T.h.) Statssekretær for fiskeri- og havministeren, Even Trondstad Sagebakken (Ap). Foto: Mats Mørk

Etter måneder med dragkamp har seks stortingspartier inngått et bredt forlik om Havbruksmeldingen. Statssekretær Even Tronstad Sagebakken (Ap) beskriver det som et vendepunkt:

– Alt ligger til rette for norsk fiskeoppdrett, og gjør vi dette riktig nå så tror jeg vi kan sitte her om 20 år og klappe oss selv på skulderen, sa Sagebakken på Danske Banks sjømatseminar i Oslo tirsdag.

Les også: Her er det politiske forliket om Havbruksmeldingen

– Avhengig av en bærekraftig oppdrettsnæring
Forliket om Havbruksmeldingen mellom Ap, Sp, H, Frp, SV og Venstre setter rammene for en gradvis overgang fra dagens system.

– I Havbruksmeldingen har vi sett på hvordan vi skal klare å legge til rette rammevilkår som vil øke verdiskapningen og veksten i næringen, og klare det på en måte som også når målene vi har satt oss i Dyrevelferdsmeldingen, sa Sagebakken.

– Norge er avhengig av en god og bærekraftig oppdrettsnæring, og av arbeidsplassene og verdiskapningen den skaper langs hele kysten. Det vi nå har prøvd å løse gjennom forliket rundt Havbruksmeldingen er at vi trenger å se på endringer som gjør at vi kan øke veksten og verdiskapningen på en måte som gjør at vi tar bedre vare på miljøet rundt, fortsatte han.

– Rammevilkår må på plass
Høyres fiskeri- og havbrukspolitiske talsperson Olve Grotle mente at næringen må kvitte seg med dagens skatte- og avgiftssystem.

– Vi er nødt til å ha gode stabile rammevilkår i denne næringen, som i resten av norsk næring. Vi trenger et skatte- og avgiftssystem som funker, det har vi ikke i dag. Vi må ha en lavere lakseskatt, vi mener den må i alle fall ned til fem prosent. Vi må kvitte oss med dette prisråd-opplegget og med formueskatten på arbeidende kapital, sa Grotle.

Han advarte mot å bremse investeringstakten i det han beskriver som en usikker overgangsperiode:

– Vi er nødt til å vite mer, spesielt om lakselus. Vi er nødt til å jobbe knallhardt fremover uansett hvilken vei vi velger, og vi er nødt til å få fortgang i det. Det verste som nå kan skje er at det oppstår et vakuum og at det ikke skjer noen investeringer.

– Samme gamle problemene
– Utfordringene i næringen er de samme som de har vært i mange år, men de har blitt større. Miljøpåvirkningen er stor, spesielt knyttet til lakselus, og vi ser en dramatisk situasjon for villaksen, sa Sagebakken.

Han pekte også på at man har sett en positiv utvikling når det kommer til dødeligheten:

– Det var en liten nedgang i dødeligheten, fra 16,7 prosent til 15,4 prosent, ifølge Fiskehelserapporten. Hvis vi ser på PO1 og PO2 så har dødeligheten gått ned med over 30 prosent. Der har vi to aktører, Lerøy og Grieg, som har gjort investeringer i ulik teknologi som er veldig spennende.

– Tenker utelukkende miljø
Grotle uttrykte bekymring for synet til enkelte partier lenger til venstre:

– Mitt perspektiv er at dette er en fantastisk næring. Den bringer inn enorme inntekter for fylker og kommuner, og skaper næringsinntekt og arbeidsplasser langs hele kysten. Jeg føler at SV tenker veldig defensivt når det kommer til næringen, de tenker utelukkende miljø. Og lengre til venstre er ikke partiene begeistret for næringen i det hele tatt.

Arbeidet med ny regulering skal ferdigstilles i 2026. Inntil da videreføres dagens system, men suppleres med en ny miljøteknologiordning.

Les også: – Det verste her hadde vært om vi endte opp med tre forskjellige mindretall

Rekordresultat for Ballangen Sjøfarm

Lokaliteten Tortenneset. Foto: Ballangen Sjøfarm

Oppdrettsselskapet fra Ofoten fikk resultathopp etter at det ble en del av Cermaq-konsernet. Mye av det skyldes engangseffekter.

I 2024 overtok Cermaq aksjemajoriteten i Ballangen Sjøfarm. Selskapet ble dermed en del av Cermaq-konsernet. Som en konsekvens av dette har Ballangen Sjøfarm endret regnskapsperiode, slik at årsregnskapet er periodisert fra 31. mars 2024 til 31. mars 2025.

Nå foreligger 2025-regnskapet for selskapet. Det viser en omsetning på 368,7 millioner kroner og et driftsresultat 240 millioner. Det ga en driftsmargin på solide 65,1 prosent. Resultatet før skatt endte på 242,9 millioner kroner. Det er rekord.

Ny driftsavtale
Ballangen Sjøfarm eier oppdrettskonsesjoner på totalt 2.293 tonn, og selskapet har over lengre tid drevet samdrift med Cermaq, der partene driver oppdrett i fellesskap på lokaliteter i Ofotfjorden.

Samdriften har vært organisert i et indre selskap. Som en følge av at Cermaq ble hoveaksjonær i fjor ble det indre selskapet oppløst 31. desember, og fiskebeholdningen i sin helhet solgt til Cermaq.

“En ny driftsavtale med Cermaq Norway Salmon for levering av driftstjenester og utleie utleie av driftsmidler til havbruksvirksomheten i Cermaq, samt at selskapet mottar kompensasjon fra Cermaq Norway Salmon for bruk av selskapet sin MTB (maksimal tillatt biomasse). Denne kompensasjonen er nært tilknyttet til selskapets hovedaktivitet og inngår i posten annen driftsinntekt“, opplyser styret i sin årsberetning.

181,4 millioner kroner, altså nær halvparten av omsetningen, av den samlede driftsinntekten er inntektsført som “annen driftsintekt”.

Penger til lokal stiftelse
Per 31. mars i år hadde selskapet en egenkapital på 405,2 millioner kroner og en totalkapital på 597,4 millioner. Det ga en egenkapitalandel på 67,8 prosent.

Etter at Cermaq overtok aksjemajoriteten eier de 60 prosent av selskapet, mens Ballangen Utvikling, kontrollert av Stiftelsen Ballangen Utvikling, eier de øvrige 40 prosentene.

Selskapets styre har foreslått et utbytte på 40 millioner kroner eierne. Dermed vil det dryppe 16 millioner kroner til Stiftelsen Ballangen Utvikling.

Daglig leder Erik Sommerli legger ikke skjul på at de oppnådde et ekstraordinært resultat.

– Det har vært et bra produksjonsår for oss der vi har hatt meget god kontroll på lusa. I tillegg har vi gjort en oppskrivning av nedskrevne konsesjonsverdier på nesten 50 millioner kroner, opplyser han til iLaks.

Ballangen Sjøfarm 2025 2024 Endring
Omsetning 368,7 44,3 732,3 %
EBIT 240,0 7,5 3.100,0 %
Resultat før skatt 242,9 10,6 2.191,5 %
Driftsmargin 65,1 % 16,9 %
Alle tall i millioner kroner

 

Slakteriansatte står uten jobb ut året etter ILA-sjokk i Vesterålen

Grafikk: Barentswatch

ILA-rammede oppdrettere tømmer lokaliteter.

Den siste måneden har oppdrettere u Vesterålen blitt rammet av en rekke påvisninger av infeksiøs lakseanemi (ILA). Tre av lokalitetene, nærmere bestemt Skatleia, Stretarneset og Mikkelsøya, er eid og drevet av Egil Kristoffersen & Sønner.

Selskapet har så langt slaktet ut 400.000 fisk fra lokaliteten Skatleia. Fisken i lokalitetene som er rammet har gjennomgående lav snittvekt.

Les også: Ny ILA-påvisning hos Egil Kristoffersen & Sønner

– Den fisken var av en størrelse som det gikk an å slakte. Vi har to enheter igjen som vi skal få slakta ut i løpet av juni. Fisken fra lokaliteten Mikkelsøya blir destruert, sier Eva Kristoffersen, administrerende direktør i Egil Kristoffersen & Sønner, til Bladet Vesterålen.

– Men den aller største sosiale konsekvensen er at alle ansatte i slakteriet er fri for jobb ut resten av året. Nå har vi heldigvis klart å finne muligheter for arbeid til de aller fleste. Det er hos Primex, Alsvåg Lakseslakteri og i Astafjord, sier Kristoffersen videre.

Egil Kristoffersen & Sønner har sitt slakteri på Jennskaret i Bø kommune.

Odfjell fortsetter å hamstre i BioFish

BioFish' anlegg på Ljones i Hardanger. Foto: Aslak Berge

Vil selge videre til Langøylaks.

I dagene etter at Langhøylaks Holding 2 la inn bud på 1,77 kroner per aksje i BioFish Holding har flere storaksjonærer støvsugd markedet for aksjer, warrants og tegningsretter.

Odfjell Partners Holding og Odfjell Land ervervet 6. juni henholdsvis totalt 1.900.000 og 3.002.745 warrants i Biofish Holding. Odfjell Land og Odfjell Partners Holding er nærstående parter av primærinsider og kapitalforvalter Kjetil Grønskag.

Les også: Takstmannen lastet opp med BioFish-aksjer – før taksten var skrevet

Etter denne transaksjonen eier Odfjell Land og Odfjell Partners Holding totalt 16.169.479 aksjer og 7.507.853 tegningsretter i Biofish.

Odfjell Land har forhåndsakseptert oppkjøpsbudet fra Langøylaks, og forhåndsakseptene omfatter også aksjer og warrants som Odfjell Land og Odfjell Partners Holding har sikret seg etter at tilbudet ble kunngjort.

Innsidekjøpene har ikke rikket aksjekursen i BioFish, som fortsatt vaker rundt 1,70 kroner – syv øre under budet fra Langøylaks Holding 2.

– Mattrygghet handler om rutiner og arbeidskultur

Odd Mehus er daglig leder for CFT Solutions, som eier Skagerak Processing. Foto: Mats Mørk

Å opprettholde mattryggheten er noe av det viktigste man gjør når man produserer spiseklar mat. Da gjelder det å ha rutinene på plass.

– Det å klare å være effektiv mens man samtidig skal produsere trygg mat er en balansegang. Det er akkurat som om du skal lage mat på kjøkkenet ditt hjemme. Hvis det er veldig rotete og du ikke har tilstrekkelige rutiner, så bruker du også mer tid på å lage maten. Men hvis det er rent og ryddig så klarer du å jobbe mer effektivt, det samme er det på en fabrikk, forteller Odd Medhus.

Medhus er daglig leder for CFT Solutions, som eier foredlingsanlegget Skagerak Processing i Hirtshals. Vi har slått av en prat på kontoret hans, men nå skal han ta oss med inn på “kjøkkenet”.

Les også: Lakseforedling i Hirtshals: – Vi ligger veldig strategisk plassert

Renholdsrutiner er ikke nok, man må også bygge opp en arbeidskultur rundt mattrygghet, mener Medhus. Foto: Mats Mørk

Hårnett og håndvask
Før vi kan gå inn i selve produksjonsområdet er det mye som må gjøres: Smykker og ringer må tas av, sammen med yttersko. Hårnett (og skjeggnett for undertegnede) må puttes på, sammen med en hvit frakk og et par vernesko.

På vei inn i anlegget blir vi møtt med et sperrekors. For å kunne passere må man plassere hendene inn i en boks som automatisk sprayer dem med håndsprit. Bak sperringen står en rad med vasker, som man aktiverer med kneet.

Etter en grundig håndvask (og nok en dæsj med håndsprit), går man over en maskin som børster av skoene dine, og desinfiserer hendene dine en tredje og siste gang før man får passere. Etter å ha tatt på et par hansker og noen ørepropper får vi endelig gå inn i produksjonen.

Rene hender er et must på fabrikken. Foto: Mats Mørk

– Handler om rutiner
– Mattrygghet er noe vi har veldig høyt fokus på her. Det er en kultur som er viktig å ivareta, alt handler om rutiner. Jeg har aldri vært på en fabrikk som har vært renere enn denne, sier Medhus inne i produksjonsområdet.

Foredling av laks er en grisete affære. Langs hele produksjonslinjen renner slam, fiskerester og avfallsvann ned på gulvet, eller ned i slukene. Derfor er det spesielt viktig at hele anlegget blir grundig vasket etter hver produksjonsdag, forteller han.

Det blir mye graps når man skal produsere laks. Foto: Mats Mørk

– Laks er en matvare man skal være spesielt forsiktig med, ettersom man ofte spiser det uten å varmebehandle det først.

Han peker blant annet på Listeriabakterien, som kan finnes overalt i miljøet, og som kan forårsake infeksjonssykdommen listeriose hos mennesker med svekket immunsystem, gravide og barn.

– Laksen kan bli smittet i sjøen, og ta med seg bakterier inn på fabrikken, eller så kan den kontamineres når den går gjennom et anlegg som ikke er skikkelig rent. I verste fall så kan bakterien ende opp i sluttprodukter som kaldrøkt laks, eller sushi og lignende.

Et nytt EU-reglement, som trer i kraft i juli 2026, vil stramme inn reglene for forekomsten av listeria i spiseklare matvarer og holde matvareprodusentene mer ansvarlige for utbrudd. Medhus forteller at de er godt rustet for å opprettholde de strengere kravene.

– Det gjør at lakseindustrien nå vil bli tvunget til å ha strengere kontroller på fabrikkene sine. Vi er ikke bekymret, ettersom mye av produksjonen vår går til USA, der de allerede har en nulltoleranse for Listeria i laks, sier Medhus.

Les også: Milarex: Fordobling av listeria i fersk norsk laks

Alle de ansatte er kledd topp til tå med hårnett, hansker og rene arbeidsklær. Foto: Mats Mørk

– Handler om tillit
Medhus mener det hjelper fint lite med en flott ny fabrikk, hvis ikke skikkelige rutiner er på plass.

– Hvis du flytter fra en gammel fabrikk til en ny en, kan man tro at tidligere problemer med Listeria og lignende forsvinner. Men hvis rutinene og kulturen på arbeidsplassen fremdeles er de samme, så hjelper det ikke. Det hjelper ikke å bygge et nytt kjøkken, hvis du fremdeles har det like rotete.

Fabrikksjef Henrik Pedersen kommer med et konkret eksempel på hvor lett matvarene kan bli kontaminerte:

Fabrikksjef Henrik Pedersen. Foto: Mats Mørk.

– En gang skulle vi produsere sushi til en kunde, og vi hadde en god produksjon, men sluttproduktet hadde blitt kontaminert. Vi kunne ikke forstå hva som hadde skjedd! Men så sjekket vi kameraene. Det viste seg at en person tok på en kasse som stod på gulvet, og deretter på produksjonslinja, uten å vaske hendene. Det var alt som skulle til.

Til syvende og sist ønsker produsentene være sikre på at laksen deres blir håndtert på en sikker og forsvarlig måte, sier Medhus.

– Som i alle andre næringer så er det noen i lakseindustrien som er veldig gode på mattrygghet, og noen som ikke er det. Noen kommer alltid til å prøve å ta snarveier, eller utfordre ting mer enn andre. Det gjør vi ikke her, vi skal være noen man kan stole på til å produsere trygg mat. Det handler om hvem man har lyst til å levere fisken sin til.

– Spesielt blant amerikanske kunder handler det om tillit, hvis de vet at de kan stole på deg så vil de komme tilbake. Mens i Europa handler det mer om kroner og ører, avslutter Pedersen.

Les også: Skagen Salmon satser på landbasert: – Vi tror dette er fremtiden

– Det verste her hadde vært om vi endte opp med tre forskjellige mindretall

Erling Sande (Sp). Foto: Kjartan Aa Berge

Erling Sande (Sp) er godt fornøyd med forliket om den fremtidige havbrukspolitikken.

Næringskomitéen hadde ansvaret for komme lose Havbruksmeldingen, som Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) la frem før påske, gjennom Stortinget. Den 5. juni ble det kjent at det var inngått et forlik mellom Ap, Sp, FRP, SV, V og H.

Næringskomitéens leder Erling Sande (Sp) er glad for at det ble et bredt forlik.

– Jeg håper at vi har klart å balansere ulike hensyn, og både sikret vekst i næringen på bærekraftige premisser, og adressert viktige miljøutfordringer som vi kan jobbe med videre, sier han til iLaks.

Gode miljøløsninger
Senterpartipolitikeren trekker særlig frem at de har klart å bli enige om rundere ordlyd som kan virke samlende.

– Konklusjonene er ikke like bastante som det Regjeringen hadde. Vi har en åpning for at ny kunnskap kan lede til andre løsninger, understreker han.

Sande legger til:

– Og så har vi samtidig lagt tungt inn miljøaspektet og næringens miljøavtrykk. Jeg opplever også at næringen er bevisst dette, og de har fått på plass gode mekanismer for at dem som ønsker å starte arbeide med nye miljøløsninger.

Les også: Mener at det gikk som forventet: – Ikke mulig å gjøre noe vedtak om noe nytt regime

Det verste
Lederen for næringskomitéen understreker viktigheten av at de seks partiene klarte å enes om en felles politisk plattform.

– Det er viktig for næringen. For på vei inn i endring må man ha noe å styre etter. Og noe av det verste her hadde vært om vi endte opp med tre forskjellige mindretall som pekte i ulike retninger, sier han.

Erling Sande er derfor glad for utfallet.

– Nå har vi samlet oss i en bred allianse, der vi sier noe om kursen fremover, retningen, og samtidig har vi prøvd å lytte til næringen, på den måten at det ligger mer fleksibilitet inne, avslutter komitélederen.