SINTEF-topp om eksponerte lokaliteter: – Det er viktig at man tenker helhetlig rundt risiko

Nyheter
1894

Forskningsleder i SINTEF, Hans Vanhauwaert Bjelland, oppfordrer til å tenke helhetlig når det kommer til å løse utfordringer knyttet til eksponerte lokaliteter. 

– Det er viktig at man tenker helhetlig rundt risiko. Man kan ikke bare se på rømming alene, arbeidsulykker alene eller fiskevelferd alene. Disse tingene henger sammen. Det er også viktig at forvaltningen ser denne helheten, sier han under Norsk Havbruksdag på Felix Konferansesenter i Oslo.

Bjelland er forskningsleder ved SINTEF EXPOSED, et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som skal utvikle kunnskap og teknologi for robust, sikkert og effektivt fiskeoppdrett på eksponerte lokaliteter.

Bjelland ønsker likevel ikke å definere hva som menes med at en lokalitet er eksponert.

– Jeg stritter mot det, det er nettopp det som blir overforenklede.

Han viser til følgende fem utfordringer knyttet til at oppdrett av laks og ørret beveger seg gradvis mot mer utsatte områder, blant annet på grunn av skiftende værforhold; mer krevende operasjoner, mer krevende daglig drift, fisk kan få vanskeligheter og høy dødelighet, en av tre rømte laks rømmer under uvær og og at havbruk er allerede et utsatt yrke.

Ifølge Bjelland kan nye tekniske løsninger være med på å løse disse utfordringene, men han understreker at det ikke er noen «quick-fix» og at man må høste erfaringer ved å ta de i bruk.

– Det blir ikke løst over natten. Det er ikke løst nå, det er nå det begynner.