Samordnet nasjonal skjellprøvetaking

Nyheter
614

Rådgivende Biologer AS har i en årrekke overvåket laksevassdrag på Vestlandet med hensyn på innslag av rømt laks blant annet i sportsfiskefangstene og har særlig konsentrert seg om fylkene Rogland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

– I tillegg har vi de siste årene også dradd igang tilsvarende opplegg i Vest-Agder og på Sunnmøre, sier daglig leder Geir Helge Johnsen i Rådgivende Biologer AS til iLaks.

– Dette er den desidert mest omfattende og detaljerte regionale oversikten med lengst historikk over «rikets tilstand» i landet, påpeker han.

– For tiden sender vi ut resultatene fra i fjor sammen med bruksanvisning for skjellprøvetaking og nesten 20.000 nye skjellkonvolutter til kontaktpersoner i vassdragene i denne regionen.

Nytt av året er at Nærings- og Fiskeridepartementet/Fiskeridirektoratet har overtatt ansvaret for overvåking av rømt laks i vassdragene, og de har gitt Havforskningsinstituttet (HI) i oppdrag å organisere dette.

– I all hovedsak vil det bestå av den allerede pågående overvåking i regi av NINA, UNI-Miljø i Bergen, Veterinærinstituttet og Rådgivende Biologer AS. HI samlet derfor alle bidragsyterne på Solstrand 26.-27. mai, og har staket ut et samordnet opplegg der en søker å «tette hullene» der viktige vassdrag ikke er dekket, sier Johnsen.

– De ønsker også å detaljere informasjonen som samles inn og vil foreta en samlet årlig rapportering. Miljødepartementet/miljødirektoratet/fylkesmennene har fremdeles ansvar for den bestandsrettede forvaltning og overvåking av laksebestandene, og dette skjer i nært samarbeide med Fiskeridirektoratet og Havforskningen i forbindelse med den nye ansvarsfordelingen, forklarer han.

– Det er derfor viktig at alle sportsfiskerne på Vestlandet leverer skjellprøver som før, til de institusjoner som organiserer dette i de aktuelle vassdrag. NINA og Rådgivende Biologer AS deler på ansvaret for denne skjellinnsamlingen på Vestlandet. NINA har også tilsvarende opplegg i resten av landet, mens Veterinærinstituttet har gjort en stor innsats de siste årene for å få opp et tilsvarende opplegg for elvene i Trøndelag. Så nå er det viktig at alle skjerper seg og tar prøver av all fangst slik at dette samordnede nasjonale opplegget blir best mulig. Og vi tar også imot skjellprøver – ikke bare laks men også fra sjøaure, avslutter Johnsen.