SalmoBreed og Stofnfiskur sikter på 200 millioner

Nyheter
1081

De to avlsforetakene Stofnfiskur og SalmoBreed har nylig fått en og samme eier, og i den anledning samlet de to selskapene over 70 deltakere på et todagers kundeseminar i Bergen. Dag én er på Norsk Sjømatsenter ved Fisketorget.

På London-børsen
I den nye konstellasjonen har to avlstammer, henholdsvis norske SalmoBreed og islandske Stofnfiskur, blitt samlet i et felles eierskap. Styreformann Jan-Emil Johanessen i SalmoBreed benytter mandag ettermiddag anledningen til å presentere den nye eieren av de to avlselskapene.

– Benchmark Holdings børsverdi er på knappe 2,5 milliard norske kroner. De har bare vært på børsen i England i et knapt år. De eier Skottlands største veterinærselskap, Fishvet Group, og har vaksiner og ulike laboratorier for analyse av fisk, også i Norge.

– Omsetningen til SalmoBreed og Stofnfiskur i år vil nærme seg 200 millioner kroner, sier Johanessen.

Ungt selskap
Benchmark Holdings Ltd er et ungt selskap, som ble etablert i 2000. 80 prosent av virksomheten er akvakultur-relaterte aktiviteter, og selskapet har totalt 280 ansatte i 12 land. Virksomheten har fire divisjoner som griper inn i hverandre.

SalmoBreed har nå skilt ut ørretrogn, som overtatt av Osland Havbruk.

– SalmoBreed vil ikke produsere ørretrogn i år, sier Johanessen. Sjøtroll trer også ut, og lakserognproduksjonen dekkes her opp av Bolaks og Erfjord Stamfisk.

Satsingen, ikke minst på QTL-rogn for å bekjempe PD og lakselus, er offensiv.

– QTL-produktene på PD er relativt nytt, det har ikke samme utbredelse som QTL-IPN. Vi tror ikke, verken på lus eller PD, at det er noen quick fix, sier Johanessen, og understreker at flere metoder og mange kloke hoder må sitte sammen å leite etter gode løsninger.

Jonas Jonasson, Stofnfiskur

Mange oppdrettsarter
Konsernsjef Jonas Jonassen, konsernsjef i Stofnfiskur fremhever at hans selskap er engasjert i oppdrett av laks i flere land, noe han vurderer som en styrke. Til og med på Island har det begynt å bli en anselig lakseproduksjon.

– Vi har hatt litt laks tidligere, sier islendingen på plettfritt norsk. – Nå har etterspørselen tatt seg opp, og i år har vi 10.000 tonn.

– Vi har ennå ikke funnet noen virussykdom på Island, legger han til.

– Jeg mener Færøyene er det beste landet i verden å oppdrette laks. De går aldri under seks og aldri over 11 grader i sjøen, sier Jonasson.

– Islendinger er dyktige til å oppdrette hva som helst. Vi har den fordelen med det varme vannet, sier han og peker særlig på avl av rognkjeks som et satsningsområde. Stofnfiskur har vært engasjert i avl av blant annet tilapia, skjell, stør, abalone, sjøtung og østers.