Lytter til rådene fra Silicon Valley

Nyheter
1155

Han har studert entreprenørskap i Silicon Valley, og har med det spedd på utdannelsen med en Bachelor økonomi og administrasjon på BI og Master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. I likhet med lillebror Erlend er han tidligere skiskytter, som seg hør og bør i Hålandsdalen.

Sondre Eide er tredje generasjons fiskeoppdretter. Og han tar til orde for helt nye tanker i utviklingen av familiebedriften Eide Fjordbruk.

Stagnasjon
Under EWOS-møtet på Solstrand fredag skisserer Eide en næring preget av stagnasjon i produksjonsvolum og økte kostnader. Det er en myndighetspålagt kostnadsøkning via lusebekjempelse, hvor økt håndtering av fisken gir økt dødelighet.

– Enten må en produsere laks i lukkede anlegg for å holde ute utfordringene, alternativt må en få bedre kontroll i et åpent miljø og på fiskens påvirkning, utdyper Eide.

– Hva tror vi i Eide Fjordbruk? spør han retorisk.

– Vi tror at tiden der laksen er eksponert må ned, sier han om perioden fra smolt til slaktevekt – tiden da fisken står i sjøen.

Forutsigbarhet
Eide tar til orde for å øke forutsigbarheten i matfiskproduksjen, samt utnytte naturgitte forhold til å få bedre kontroll på omgivelsene og gi røkterne bedre tid til å fatte riktige beslutninger.

Alger, strøm, temperatur, lus, sykdom, klima, vær, båttrafikk, bunnforhold, fôring og sulting av fisk. Det er et utall variabler som påvirker oppdretterens og fiskens hverdag.

– Mange faktorer påvirker. Det er umulig å ha full oversikt.

Big Data
Eides svar er «Framsyn». En Big Data-platform, som gjør data lettere tilgjengelig for både brukere og myndigheter.

Han viser til Tesla hvor sjåfører/brukere som sender data inn til Tesla sitt hovedkvarter i Palo Alto i Silicon Valley bidrar til å gjøre bilene tryggere.

– Data må deles. Og deling av data må lønne seg. Det frigjør tid for produksjonsoptimalisering, forklarer han.

– Vi tror på bedre bruk av datainnhenting kan gjøre bedre valg og stoppe trusler tidligere.