Lus hemmer veksten

465

Siden 2005 har produksjonskostnadene i Norge økt med mellom syv og ti kroner per kilo i produksjonskostnad per kilo fisk. En viktig årsak til dette er lusproblemene, mener NRS-direktør Klaus Hatlebrekke.

Årsakene til kostnadsøkningen er ifølge Klaus Hatlebrekke, konserndirektør i oppdrettselskapet Norway Royal Salmon, todelt. For det første er prisene på utstyr, vedlikehold og fiskefôr økt. I tillegg er dagens nivå av lakselusa en biologisk utfordring.

– Lusa er isolert sett ikke farlig for laksen, men den rammer omdømme og er kritisk i forhold til villaks. Det er også slik at med for mye lus så trives ikke fisken og dette er igjen starten på større problemer og da med sykdommer, forklarer konserndirektøren til Avisa Nordland.

– Lusa kommer med høyere temperaturer i vannet. Det vi vet fra i fjor er at lusa kom nordover og utviklet resistens mot flere av behandlingsformene, påpeker Hatlebrekke.

Samtidig mener han næringen selv og utstyrsleverandørene gjør mange mottrekk. Oppdretterne setter blant annet ut større smolt og har også tatt i bruk såkalte luseskjørt rundt merdene.

– Det som er bra er at næringen også tjener penger slik at man har økonomi til å ta grep, fortsetter Hatlebrekke.

Hele laksenæringen setter også sin lit til at det vil bli utviklet ny teknologi i kjølvannet av tildelingene av de «grønne laksekonsesjonene», sier han til Avisa Nordland.

– Skal næringen utvikle seg, så må den få vokse videre. Per i dag er vi nesten i taket når det gjelder mulighetene for vekst i Norge, slår konserndirektøren fast.

Det er ikke bare Norge som sliter med vekst. De andre store produsentlandene Chile, Canada og Storbritannia øker heller ikke.

– De er litt i samme situasjon som oss, sier Hatlebrekke om utviklingen i produksjon. Men når det gjelder potensialet for ny vekst er han ikke i tvil om at Norge har mest å gå på. Men da må blant annet lusa knekkes.