Laksetransport til havs skal konkurrere med veitransport

Nyheter
3130

Dette skriver Hitra-Frøya.

Kristiansund og Nordmøre havn (KNH) har i flere år jobbet med å få på plass en skipsrute for transport av laks fra Hitra kysthavn til kontinentet, skriver Hitra-Frøya. Nå er også Nord-Trøndelag Havn Rørvik med i arbeidet, og de to slo arbeidet sammen under navnet Kysthavnalliansen.

Sammen har de fått med seg det danske Blue Water Shipping, som er klar for å presentere transportløsninger (sjø/havn/vei) og rederi-interessenter for oppdrettsnæringen. Ruten vil gå med Ro-Ro (roll on-roll off) skip fra Hitra til Esbjerg i Danmark.

– Vi kan presentere et tilbud til næringen, som kan konkurrere med veitransport, både på pris og tid, sier Jan-Olav Bjerkestrand, prosjektleder i KNH, til Hitra-Frøya.

Må ha næringen med på lag
Han mener likevel at det viktigste er å få oppdrettsselskapene med på laget, og diskutere løsningen som legges frem.

– Vi kan ikke tvinge oppdrettsnæringen til å sende laksen med båt. Men nå har vi jobbet frem en løsning, så da ligger muligheten åpen. Nå skal vi først presentere tilbudet på fiskerimessen, Aqua Nor, så får vi se hvordan det blir tatt imot av næringen, sier Bjerkestrand til avisa.

Kan ta 100 trailere på en gang
Det blir også påpekt at miljøgevinsten vil bli stor og sikkerheten på veiene bedre, ved at laksen tar sjøveien.

Det er i følge Hitra-Frøya foreslått to avganger i uken fra Hitra til Esbjerg. En tur som vil ta 36 timer. Fra Esbjerg vil laksen transporteres videre langs vei eller tog ut i Europa. Ro-Ro skipene vil ha en kapasitet på minst 100 trailere.