Innovasjonspris for målsøkende fiskevaksine

562

Utvikling av målsøkende fiskevaksine gikk til topps på den marine innovasjonskonferansen i Bergen.  En stolt forsker, Unni Grimholt ved Universitetet i Oslo, mottok prisen på 100 000 kroner som vinner av Marine Innovation Award 2014. Vaksinekonspektet kan føre til betydelige besparelser i oppdrettsnæringen.

– Vi er overveldet over å bli tildelt Marine Innovation Award.  Det gir oss styrke og mot til å fortsette med prosjektet, og vi opplever at flere deler troen på potensialet i prosjektet, sier Unni Grimholt.

Grimholt og kollega Helena Hauge, forsker ved Norges veterinærinstitutt (NVI) har utviklet vaksinekonseptet. Samarbeidspartnere er professor Bjarne Bogen, UiO og Siri Mjaaland, NVI.

Prisvinnerne har tilpasset en vaksinasjonsplattform for fiskeoppdrett, som vil gi målrettede vaksiner basert på gen-analyse.

Vaksineprinsippet gir øket effektivitet, reduserte doser og mindre behov for virkestoffer, adjuvans. Den målrettede vaksineplattformen gir også fleksibilitet med hensyn til sykdomstilfeller og arter.

Vaksineprosjektet gikk til topps etter at en jury ledet av fagsjef, Dr.scient. Merete Bjørgan Schröder (fiskehelse/sjømat og helse) ved Fiskerik- og havbruksnæringens forskingsfond hadde vurdert 10 prosjekter/caser som ble presentert på Marine Innovation Day tirsdag 4. mars.

Den marine innovasjonsprisen har blitt utdelt i fem år, men nyheten i år var pengepremien på 100 000 kroner.

Ifølge konferansens primus motor, professor Øystein Lie, leder av MarLife og dekan ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, er de innovative case et meget sentralt element for både konferansen og MarLife-nettverket. Lie og Bjørgan Schröder vektlegger at kriteriene for å nå til topps som årets mest innovative marine prosjekt har vært om prosjektet har: 1) Verdipotensiale for industrien 2) Sannsynlighet for vellykket kommersialisering og 3) Høyt innovasjonsnivå.

Vaksineprosjektet som går under navnet «Aquabodies» nådde opp i alle tre vurderingskriteriene.  Ifølge professor Lie er det en imponerende tilgang på gode innovative prosjekter, både som store etablerte akvakulturkonserner driver frem og fra mindre forsknings- og innovatør-prosjekter.

Pål Myhre, MarLife, har ansvaret for innsamling av caser.  Han forteller om stor aktivitet innenfor marin innovasjon.  Det er jakten på nye løsninger for effektivitet, nye fôrtyper, kampen mot sykdom og løsninger for å gi konsumentene enda bedre produkter.

Marine Innovation Day ble holdt tirsdag, dagen før den store sjømatkonferansen NASF på Radisson Blue Bryggen i Bergen denne uken.  Konferansen ble åpnet av statssekretær Dilek Ayhan, ansvarlig for innovasjon og entreprenørskap i Nærings-, handels og fiskeridepartementet.

Marine Innovation Day av den årlige har utviklet seg til å bli den desidert største enkelt sesjon i forbindelse med North Atlantic Seafood Forum (NASF. Innovasjonskonferansen arrangeres av MarLife i samarbeid med følgende partnere og sponsorer: Fiskeri og Havbruksnæringens Forskningsfond (FHF), Fiskeriforum Vest (FFV), Biomarine, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd, Aqua Gen, EW Group og North Atlantic Seafood Forum.