Frykter overkontrahering av oppdrettsbåter

Nyheter
885

På andre siden av gjerdet, like ved industriområdet, beiter kyr. Akva groups kapitalmarkedsdag arrangeres inne i en verkstedshall på Bryne, i en kommune uten kystlinje. Det var ikke åpenbart at landets største utstyrsleverandør til oppdrettsnæringen skulle komme fra Jæren. Men i denne delen av landet står mekanisk industri sterkt.

Selskapet ble startet i 1980 av Ole Molaug. Han fant opp det første sentralfôringsanlegget for fiskeoppdrett. Molaug er fortsatt aksjonær i selskapet som har gått som en kule på børsen de siste årene.

Strategisk dreining
– AKVA group har gjort en strategisk dreining de siste fem-seks år – fra et teknologiselskap til et teknologi/serviceselskap. Vi har alltid hatt en liten servicevirksomhet. Den har økt nå vesentlig, forklarer konsernsjef Trond Williksen.

I takt med økende aksjekurser har utstyrleverandøren tiltrukket seg interesse. Under selskapets kapitalmarkedsdag er det meglerhusenes corporate-folk som er rikest representert.

– I 2010 kom det fire personer på kvartalspresentasjonene – og to av dem skulle selge oss noe, flirer Williksen.

– Vi har doblet omsetningen fra 2010 til 2015. Målet er å vokse marginene, kommenterer finansdirektør Eirik Børve Monsen.

Middelet er skalafordeler, større bredde av produkter og å snu landbasert fra tap til overskudd.

CFO Eirik Børve Monsen. Foto: Bjørg Ueland

Oppkjøp
– Vi er, sånn som vi ser det, lavt giret, legger han til. AKVA group har 71 millioner kroner i netto rentebærende gjeld.

– Vi er posisjonert for oppkjøp. Etter at Egersund solgte seg ned fra 87 prosent til 51 prosent av aksjene har vi opplevd en betydelig økt interesse.

Selv om fiskeoppdrett er en global bransje, er selskapets største konkurrenter her i Norge.

– Salmonider utgjør 3,57 prosent av verdens akvakultur. En liten del, sier Williksen.

Men lakseoppdrett er teknologiledende i en verden hvor majoriteten av fiskeoppdrett skjer i primitive former. AKVA group har kontorer i Canada, Chile, Tasmania, Storbritannia og Island. I tillegg har de kontor i Tyrkia – det eneste landet de ikke har laks. Her er det for å betjene oppdrett av sea bass og sea bream.

Halvparten av salget skjer i Norge. Laks utgjør 80 prosent av omsetningen.

Service
– Det store potensiale for AKVA ligger utenfor laks og utenfor Norden. Ved lavere laksepriser er capex-budsjettene de første som skjæres. Vi ser på hvor kan en source inntektstrømmer fra. Opex er mye større enn capex, påpeker han.

Det er akkurat det som gjør at selskapet nå trapper opp sin satsing på oppdrettservice.

– Service er fortsatt på et tidlig stadie – med muligheter for konsolidering. Vi vil i større grad sette inntektene i banken, fortsetter Williksen.

Satsingen skjer via AKVA Marine Services som går fra land til fartøy, og tilbyr vaske- og inspeksjonstjenester, ROV, dykkertjenester og utleievirksomhet. Selskapet har allerede kjøpt AD Offshore, YesMaritime og Rogaland Sjøtjenester, og har inngått en intensjonsavtale om oppkjøp med Techno Dive.

– Vi går inn uten å bruke vanvittig mye penger i stål. Vi er litt bekymret over at det i sektoren bygges mye båter, mye stål, sier Williksen som ser en risiko for overkontrahering.

– Vi er redd det også skjer i oppdrettservice. Oppdrettsindustrien går fra vekst til en stagnant fase. Kostnadene tar vare på seg selv. Det tror vi er en trussel for hele laksenæringen, sier han med en klar parallell til oljeindustrien.

– Infrastrukturetterspørsel avtar. Effektivitetsteknologi etterspørsel øker. Vårt salg går fra skjermede lokaliteter til eksponerte lokaliteter til havbasert oppdrett bygget på offshoreteknologi, sier Williksen.