Fiskefôr med HCB har ikke gjort oppdrettsfisken utrygg

Nyheter
500

Det var fiskefôrprodusenten Skretting som i juni i en kontroll påviste forhøyede nivåer av miljøgiften HCB i et parti fiskemel fra Peru. Skretting varslet straks både Mattilsynet og andre fôrprodusenter.

– Analyseresultater av det ferdige fôret bekreftet at HCB var under grenseverdien. Derfor vurderte Mattilsynet det som trygt å spise fisken. For sikkerhets skyld ble det tatt prøver av fisk som hadde spist fôret der dette fiskemelet var brukt, sier Lise Torkildsen, seksjonssjef i Mattilsynet, i en pressemelding.

Mattilsynet har utfra sporingsinformasjon fra fôrfirmaene funnet de anleggene som var mest berørt og har tatt prøver av fisk fra disse anleggene. Prøvene ble sendt til NIFES for analyser. NIFES har også analysert prøver av fôr med innblanding av forurenset fiskemel.

Resultatene viser at det forurensede fiskemelet har påvirket fôrets innhold av HCB. Men ingen av fôrene hadde HCB-innhold over grenseverdien. Nivået av HCB i fiskefôr har også påvirket nivået av HCB i fiskefilet, men nivåene i fisken er likevel så lave at de ikke har betydning for mattryggheten.

– Konklusjonen fra analysene er at disse nivåene ikke er en utfordring for mattryggheten. Fisken er derfor trygg å spise, avslutter Torkildsen.