Får banket gjennom begge prestisjeprosjektene

Kommentarer
1076

De grep begge begjærlig Solberg-regjeringens tilbud om nytenkning og innovasjon som betingelse for ny oppdrettsvekst. Laksen bør produseres på laksens betingelser, ikke på utstyrets begrensninger, mener SalMar-eier Gustav Witzøe. Det kan Nordlaks’ Inge Berg nikke anerkjennende til.

Duoen var da også blant de aller første som presenterte sine søknadspapirer til myndighetene. De er begge gründere, med snaue tre tiårs fartstid som oppdrettere. Og utviklingsprosjektene de søker konsesjoner til er heller ikke helt ulike.

Storskala
Begge de to konseptene er åpne anlegg bygget med massive stålkonstruksjoner egnet for oppdrett i bortimot åpent hav. Mens Witzøe og SalMar har støttet seg til en sirkelformet rigg, går Berg og Nordlaks for å bygge verdens største skip, med merder fordelt på to rekker.

De kjører storskala. Havfarmen er størst. Ét slikt skip kan romme to million fisk, med en maksimal tillatt biomasse (MTB) på 10.000 tonn – 3.760 tonn mer enn riggen til SalMar.

Det er verdt å merke seg at de to erfarne oppdretterne begge styrer unna lukkede anlegg, som danner grunnlaget for 11 av konseptene som inngår i den stadig voksende søknadsbunken til Fiskeridirektoratet.

Grundige
Witzøe var først ute av blokkene. SalMars datterselskap Ocean Farmings ekstremt grundige søknad besvarte alle spørsmål Fiskeridirektoratet lurte og ikke lurte på, og fikk godkjent-stempelet allerede i slutten av februar.

Berg har formelt sett ennå ikke fått sitt grønne lys, men det er i hvertfall lysegrønt. Håpet om tre eller fire godkjente søknader er riktignok lagt på is, men én prototype er innenfor rekkevidde:

«Fiskeridirektoratet er likevel innstilt på å gå inn i videre dialog med søker med sikte på å kunne fatte vedtak om tilsagn om en eller flere utviklingstillatelser til et prosjekt som omfatter ferdigutvikling og bygging av én Havfarm, etterfulgt av akvakulturproduksjon i den ferdige Havfarmen», heter det i Fiskeridirektoratets svarbrev til Nordlaks Oppdrett.

Muligheter
Selv om ingen av dem er fullstendige offshore-anlegg, i den forstand at de kan plasseres og driftes på fullstendig vidåpent hav, bærer de begge i seg en avansert teknologi som kan åpne for fiskeoppdrett i rom sjø. Dette kan igjen åpne nye markeder for norske utstyrsleverandører – uavhengig av om SalMar og Nordlaks lykkes og oppnår lønnsomhet med sine initiativer.