Ett område får stryk i rapport – slik truer lusa kysten

Nyheter
1322

Veterinærinstituttet konkluderer med at oppdrettslaksen i ett av tretten produksjonsområder har «moderat/høy» påvirkning på dødeligheten hos utvandrende villaks. 

Dette framkommer av en foreløpig rapport som Veterinærinstituttet har utarbeidet i samarbeid med Havforskningsinstituttet og Norsk institutt for naturforsknings NINA.

Syv av tretten med «lav» påvirkning
Det aktuelle produksjonsområdet strekker seg mellom Karmøy og Sotra. I fem andre produksjonsområder blir påvirkningen beregnet til å være «moderat,» mens syv produksjonsområder får vurderingen «lav».

–Norge har et spesielt ansvar for å bevare atlantisk laks, og dette må tas hensyn til i reguleringen av oppdrettsnæringen. En eventuell vekst må skje innenfor bærekraftige rammer, uttaler fagdirektør Brit Hjeltnes ifølge pressemeldingen.

Det er hun som har representert Veterinærinstituttet i gruppen.

Baserer seg på lusetellinger
I forbindelse med rapporten har de sendt sine anbefalinger videre til NFD. Ekspertgruppen er samstemte i sine vurderinger rundt usikkerheten for de ulike produksjonsområdene.

–Veterinærinstituttets modell baserer seg hovedsakelig på beregninger av smittepress med opphav i oppdrett og observerte sammenhenger mellom smittepress og påslag av lus på fisk. Vi ser at modellen egner seg godt for å sammenligne smittepress over tid og mellom produksjonsområdene. Når det gjelder den eksakte dødeligheten som lakselus påfører villaks, er det betydelig usikkerhet i beregningene, sier forsker Peder Jansen ved Veterinærinstituttet.

– Beregningene varierer
Veterinærinstituttet beregner hver uke smittepresset fra lakselus langs hele kysten med bakgrunn i innrapporterte lusetellinger fra oppdrettsanleggene. Forskerne bruker tellingene til å beregne reproduksjon av lus på anleggene.

Hansen mener at smittepresset rimelig presist kan brukes til å beregne påslag av lus på villaksen under utvandring.

– Vi ser at beregningene av dødelighet blant villaks varierer noe mellom fagmiljøene. Det er uansett stor usikkerhet knyttet til beregning av konsekvenser for villaks, slik at man ikke bør overdrive betydningen av dette spriket. Styrken med vår tilnærming er at de relative forskjellene i lusepåvirkning mellom produksjonsområder, og mellom år, kommer godt frem, sier Jansen.

Skal redegjøre for usikkerheter
Ifølge pressemeldingen skal det redegjøres for usikkerheter i vurderingene, og dette skal også være angitt for hver enkelt måleparameter.

I første runde har ekspertgruppen gjort en analyse på overvåkningsdata fra 2016, og delvis overvåkingsdata fra tidligere år, samt andre relevante data. Senere skal det gjøres nye analyser når overvåkningsdata foreligger for lakselussituasjonen i 2017.