Dyrevernalliansen er bekymret for økt bruk av rensefisk

Nyheter
3074

– Et av de største dyrevelferdsproblemene vi ser i Norge, sier vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen,  Susanna Lybæk.

Det skriver NRK.

I 2016 ble det brukt rundt 24 millioner rensefisk i bekjempelsen av lus. I 2017 ligger tallet på rundt 42 millioner, ifølge tall fra Barentswatch.

– Dette er vi bekymret for. Vi jobber for å redusere lidelsen for flest mulig dyr, og rensefisken er blant de største dyregruppene vi har. Den brukes som et verktøy for å fjerne lusa fra laksen, og de dør som fluer, sier Susanna Lybæk i Dyrevernalliansen, som kaller det «et av de største dyrevelferdsproblemene vi har i Norge».

I oktober sa ekspertrådgiver hos PHARMAQ Analytiq, Trygve Poppe, at næringen hadde ofret rensefisken i kampen mot lusa. Han viste til dødelighet mellom 60 og 100 prosent.

– Som veterinær, fagperson, og dyrenes talsperson, og ikke minst faktisk som menneske, så plager det meg at vi med åpne øyne tillater at dette skje. Og med hvilken rett kan vi tillate oss å behandle en art, altså rognkjeksen, på denne måten. Jeg tror ikke vi gjør det av ond vilje, men mer av uforstand og ubetenksomhet, sa han og definerte jobben til rognkjeksen som «verdens farligste yrke».

Informasjonssjef i Sjømat Norge, Øyvind André Haram, sier til NRK at rensefisken er et svært viktig middel i kampen mot lakselusa, men at oppdrettsnæringen tar velferden på alvor.

– Det er viktig for oss at rensefisken ikke bare er et verktøy. Den skal ha det godt også. Vi kan bli mye bedre, det er det ingen tvil om. Dette har vi jobbet med veldig lenge, og det er nå satt av nærmere 30 millioner kroner i 2017 og i 2018 til tiltak slik at fisken skal ha det godt i merdene, forteller Haram.

Han legger til at det er laget eget fôr for rensefisken, og at fisken overvåkes med kamera for å se om den har det godt.