Direktøren for det hele

Kommentarer
975

De har skiftet toppsjef nesten like hyppig som Rosenborg har skiftet trener de siste årene. Etter at Yngve Myhre erstattet den mangeårige konsernsjef Leif Inge Nordhammer, kom sistnevnte tilbake i fjor. Det viste seg imidlertid å kun være et intermezzo. Nå har Nordhammer trukket seg for andre gang, og denne gang blir det nok endelig.

Gustav Witzøe hentet tidlig inn den lokale bankmannen Nordhammer for å få struktur på hurtigvoksende SalMar. Under hans ledelse gikk SalMar fra å være en gründerbedrift til å bli et milliardkonsern.

Finansielle muskler
Spranget som ble tatt i forbindelse med nedsalg og børsnotering i 2006-2007 var et vannskille. Beslutningen gjorde at SalMar gikk fra å være et mellomstort oppdrettselskap i klasse med Alsaker Fjordbruk og Hydrotech til å gå inn i det øverste sjiktet, sammen med Marine Harvest, Lerøy og Cermaq. I dette arbeidet har Nordhammer vært helt sentral.

Les også: Trond Williksen blir ny konsernsjef i SalMar

Nordhammer har også vært sentral ved oppkjøpene og integrasjonen av Scottish Seafarms, Senja, Rauma og Villa Organic. Frøyabedriften har tatt spranget ut fra Midt-Norge og inn i flere nye og tidvis krevende produksjonsregioner. SalMar har lenge vært kostnadsledende blant de store norske oppdretterne, samtidig som selskapet har gjennomført et omfattende vekstprogram.

Perioden som toppsjef i SalMar har også gjort Nordhammer økonomisk uavhengig. Nordhammers investeringsselskap LIN hadde ved utløpet av 2014 samlede eiendeler på 242 millioner kroner og i praksis ingen gjeld. Den viktigste eiendelen i selskapet er aksjeposten på 1,8 prosent i SalMar. Nordhammer vil nå ha tid til å skjøtte andre interesser, herunder formodentlig også hans styreverv i Rosenborg.

Ikke uerstattelige
Samtidig har sjefsbyttene det siste tiåret vist at ingen er uerstattelige i den maskinen som SalMar har utviklet seg til. Heller ikke toppsjefen. SalMar er en velsmurt organisasjon, og akkurat det er nok tilfredsstillende idet en konsernsjef velger å trekke seg tilbake.

Inn kommer Trond Williksen. Han har en CV og nettverk som svært få andre i norsk oppdrettsnæring. Namdalingen har fartstid i Norges Fiskarlag, Norske Fiskeoppdretteres Forening (seinere omdøpt til Sjømat Norge) og Midt-Norsk Havbruk. Williksen var sentral i KPMG den gang det var ett ubestridt ledende konsulentmiljø innen havbruk i Norge, og han har gått i skole hos Kjell Inge Røkke ved flere lederstillinger i Aker-systemet.

Siden 2011 har han ledet utstyrsprodusenten AKVA group. Og AKVA group har gått som et skudd. På fem år er aksjekursen blitt seksdoblet. Williksens strategi har bidratt til å skape store verdier for selskapets aksjonærer.

Det har ikke gått upåaktet hen.

Pendle
Etter at frøyamannen Nordhammer første gang ville søke nye utfordringer, er det ikke til å legge skjul på at det har vært vanskelig å lokke velkvalifiserte toppledere til havgapet ytterst ute på Trøndelagskysten. Yngve Myhre fungerte som ukependler mellom Oslo og Frøya. Det var ikke en farbar vei i det lange løp, verken for ham privat eller for SalMar.

Hovedeier Gustav Witzøe er nemlig klar på at Frøya skal være kjernen i SalMar, og definitivt ingen filial for et hovedkontor i Trondheim eller Oslo. Det har tidvis vært et krevende premiss.

I likhet med Yngve Myhre er også Trond Williksen bosatt i Oslo. I sin jobb i AKVA group har Williksen hele veien pendlet fra Oslo til selskapets hovedkontor på Bryne.

Williksen, som tiltrer stillingen ved årsskiftet, har så langt ikke kommentert nyansettelsen.