Dette kan bli Brexit-konsekvenser for norsk sjømat

Nyheter
687

51,8 prosent av velgerne stemte ja til britisk utmelding av EU. 48,2 prosent ville at Storbritannia skal bli i unionen, ifølge BBC.

Dette kan gi betydelige konsekvenser, blant annet for norsk sjømat.

Handelsavtaler
– Det er vanskelig å si hvilke følger en «brexit» vil få for oss, men uansett hva britene lander på, håper vi på forutsigbare og oversiktlige handelsavtaler også fremover, sier kommunikasjonssjef Geir Holen i oppdrettsselskapet Marine Harvest til NRK.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vil ikke å la seg intervjue av NRK i forkant av den britiske avstemningen, fordi han «ikke ønsker å spekulere».

Europaminister og tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier at konsekvensen trolig blir at Norge for første gang siden 60-tallet må forhandle bilateralt med Storbritannia for å få på plass en ny fiskeriavtale.

– Det blir definitivt ett av de områdene som blir berørt, sier Aspaker.

Den tidligere fiskeriministeren er nå EU-minister for regjeringen.

– Det er høyst usikkert om og i hvor stor grad Brexit vil påvirke norsk sjømateksport. Det avhenger ikke minst av hvor lang tid det eventuelt vil ta før en Brexit gjøres gjeldende (hvor raskt eksempelvis UK vil miste sin tollfri adgang til EU for sjømatprodukter), skriver Trond Davidsen i Sjømat Norge i en e-post til NRK.

Etterspørsel
Han sier at man så langt ikke vet om det er snakk om årsskiftet 2016/2017 eller lengre frem i tid.

– Vi vet heller ikke om UK/EU sammen vil kunne finne frem til løsninger i forhold til avtaler som kan bidra til å sikre vareflyt for produkter til/fra UK.

– Der hvor vi kanskje først vil kunne merke effekten av en Brexit er i den innenlandske etterspørselen i UK. Dette er imidlertid greit håndterbart, ettersom etterspørselen etter sjømat er veldig sterkt for øyeblikket – ikke minst etter laks, som er et betydelig produkt i det britiske markedet, sier Davidsen.