– Det var andre tider på 70-tallet og det ble gjort forsøk som ikke ville sluppet igjennom med dagens kunnskap

Nyheter
2116

Seniorforsker Tom Hansen ved Havforskningsinstituttet, mener det er tilnærmet umulig at økningen i antall registreringer av pukkellaks skyldes organisasjonens egen forskningsaktivitet.

I sitt feltlaberatorium nedenfor fiskefella til HI i Guddalselva, driver Ørjan Solheim daglige registreringer (Se livet til pukkellaksen i Guddalselva i videoen over). 

Iført våtdrakt og videokamera svømmer han to ganger daglig. Her dokumenterer han adferden frem mot gyting på pukkellaksen. Gjennom sine registreringer får Solheim tilgang på mye dokumentasjon.

Han mener at hvis ikke de elleve pukkellaksene som daglig blir dokumentert på film avlives, vil observasjonene bli svært viktig for forvaltningen fremover.

Han er ikke den eneste som har gjort observasjoner denne sommeren. I går meldte NRK at antallet var steget til over 600 meldinger om pukkellaks.

Laksearten ble satt ut av russere i Kola-området og Kvitsjøen på 1950-tallet. Det har vært få registrerte tilfeller siden 1960-tallet, men nå har antall observasjoner altså plutselig eksplodert.

Utsett av pukkellaks ved forskningsstasjon
I en beretning skrevet i 1977 fra akvakulturstasjonen Matre i Matredal i Masfjorden kommune i Hordaland, kommer det fram opplysninger om at stasjonen har drevet utsett av nettopp pukkellaks.

Stasjonen ble formelt en del av Havforskningsinstituttet i 1974.

Rapporten som er på 22 sider, beskriver ulike deler av aktiviteten ved stasjonen. Blant annet beskrives prosjektet «praktiske forsøk med utsetting av fisk», som ble startet i 1976. Totalt 3589 fisk ble satt ut, og prosjektet fortsatte i 1977. I rapporten bekreftes det at det ble satt ut blant annet pukkellaks.

Det konkluderes med at: «En kan neppe regne med at det vil komme pukkellaks tilbake. Derimot må en kunne vente gjenfangst av laks utsatt i 1976 sommeren 1978.»

Avviser at forskerskapt problem
Seniorforsker i HI, Tom Hansen, avviser at det ligger en sammenheng mellom utsettet organisasjonen gjorde og dagens registreringer av pukkellaks.

– Om det hadde vært noe sammenheng mellom vårt utsett av pukkellaks og de økte registreringene i år, hadde vi sett noe til den i løpet av de 40 årene som har gått siden utsett. Det har vi ikke. At det skal være noen sammenheng her, er så usannsynlig at det er umulig, skriver han i en e-post til iLaks.

Før han forklarer.

– Det var andre tider på 70-tallet og det ble gjort forsøk som ikke ville sluppet igjennom med dagens kunnskap, sier han.

Han mener årets registreringer mest sannsynlig stammer fra pukkellaks som ble satt ut og etablerte seg på Kolahalvøya på 60- og 70-tallet.

HI understreker samtidig at forskning på pukkellaks ikke foregår i dag.

Stort geografisk fenomen
Hansen får støtte av forsker Eva B. Thorstad i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

– Fenomenet vi ser med store mengder pukkellaks i Norge, Storbritannia og Irland i år skyldes ikke utsettinger av pukkellaks på Matre på 1970-tallet. Pukkellaksen vi ser i år stammer sannsynligvis fra bestander som har etablert seg i elver rund Kvitsjøen/på Kola i Russland etter tidligere utsettinger der, og muligens fra spredning til noen norske elver i Finnmark, nær Russland, sier hun.

Hun forteller om over store geografiske avstander i observasjoner, fra Finnmark i nord til nå senest registreringer i Danmark.

– Det er stort geografisk fenomen, avslutter hun.