– Det er mer kake igjen

Nyheter
765

Anders M. Gjendemsjø er leder for fiskeri og havbruk i Deloitte nasjonalt. Satsingen ledes fra konsulent- og revisjonsgigantens kontor i Bergen. Gjendemsjø har særlig tro på å at fiskeri og oppdrett kan lære fra oljeservice.
Han ser klare paralleller.

– Fra 2002 har oljeservice hatt en formidabel omsetningutvikling på 15,6 prosent per år – mens Norges oljeproduksjon har vært fallende, innleder han under First Tuesday i Bergen tirsdag kveld.

Fish service
Gjendemsjø gir «fish service» en vid definisjon, og inkluderer det meste av leverandørindustrien til havbruksnæringen.
– Fôrselskaper, vedlikehold på merder, de som selger merder, dykkere eller de som leverer fôrflåtene. De siste ti årene har ringvirkningene fra norsk havbruk gått fra fem til 15 milliarder kroner, sier han og peker samtidig på at volum og verdi har gått hånd i hånd – en ganske annen utvikling enn oljeservice.

For oljeservice har utviklingen i Norge kommet med begrenset underliggende volumvekst og høy lønnsomhet. Det ser han også for havbruksnæringen. Gjendemsjø forventer dyrere vedlikehold av anlegg. Han forventer også at myndighetene tilbyr vekst i bytte mot strengere krav, og viser til den siste MTB-økningens strenge lusekrav.

Ny teknologi
– Jeg forventer at ny produksjon blir drevet av ny teknologi, sier han. Særlig peker han på lukkede anlegg og utvikling av nye arter. Service-industrien vil få det fantastisk i årene fremover. Det er min påstand, sier konsulenten.

– Hvis du skal bli skikkelig rik i «fish service» idag, må du finne løsning på rømming og lus, sier han og vektlegger særlig det sistnevnte. – Det er et virkelig problem. Marine Harvest kjører 90 FoU-prosjekter for å fjerne lakselus og rømming.

Tallknuseren benytter anledningen til å dra et kjapt regnestykke. Auksjonsprisen på den åpne budrunden på grønne konsesjoner landet på 60 millioner kroner. Til sammenligning kostet grønne konsesjoner øremerket for Troms og Finnmark, samt de såkalte mørkegrønne ti millioner kroner, noe som taler for en innovasjonsgevinst på 50 millioner kroner. Samlet var det 30 konsesjoner som ble solgt for 10 millioner kroner, noe som tilsvarer en innovasjonsgevinst på 1,5 milliard kroner.

– Ser en på aksjekursen til NRS, som fikk ni konsesjoner, og sammenligner med Marine Harvests aksjekurs fra tildeling og frem til i dag, så tilsvarer NRS sin prosentuelle merøkning en verdiøkning på 400 millioner kroner i NRS.

Nye grønne konsesjoner
– Jeg tror det er politisk ønskelig konsesjoner, men også politisk vanskelig. Løsningen kan dermed ligge i nye runder med grønne konsesjoner. Verdiskapingen på 1,5 milliard bør derfor være mulig å gjenta. I tillegg tror jeg sterkt på dette med lukkede anlegg, selv om Norge mister sitt geografiske fortrinn som produsent, sier Gjendemsjø.

– Festen er ikke over, nei, det er mer kake igjen.

– Jeg tror det er politisk ønskelig med nye grønne konsesjoner. Verdiskapingen på 1,5 milliard bør være mulig å gjenta. Jeg tror på dette med lukkede anlegg, selv om Norge mister sitt geografiske fortrinn som produsent.

Avslutningsvis fremhever han en ung mann som tar lærer av olje, og tar subsea-teknologi til fisk.
– Her er en kar ute fra Godvik som har gjort det veldig bra, sier Gjendemsjø og viser et bilde av ROV-gründer Robert Sørheim Olsen.