Begrenset effekt av Kina-stopp

Nyheter
813

Nyheten, som ble kjent etter børsslutt mandag, har tilsynelatende ikke hatt nevneverdig effekt på de børsnoterte oppdrettselskapene. Lakseaksjene er kursmessig ganske uforandret tirsdag formiddag.

Under en prosent
Årsaken er at det ikke eksporteres veldig mye hel laks fra Norge til Kina. I uke 35 gikk det 145 tonn med fersk laks med fly til Kina. Hong Kong, som er en egen tollregion, tok inn mer, nærmere bestemt 345 tonn samme uke. Totaleksporten (av fersk hel laks) fra Norge var til sammenligning 15.704 tonn, viser eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd.

– Hong Kong blir ikke berørt av dette. Vi snakker om mindre enn en prosent av salget av helfisk, sier Arne Aarhus, administrerende direktør i bergenseksportøren Ocean Quality til iLaks.

Ocean Quality selger fisk for tre milliarder kroner årlig, primært for oppdretterne Grieg Seafood og Bremnes Seashore. Fiskeproduktene distribueres over hele verden, også Kina, fra lokalene i Grieg-gården i Bergen.

– Er dette problemet neglisjerbart?

– Alle monner drar, men hvis du sammenligner det med Russland, så er det en annen skala, understreker Aarhus.

Nye dører åpnes
– Så er det en jobb nå med å få nye attester ut. Så det kan hende det løser seg dette, og det håper jeg, legger han til.

Som ofte ellers i laksemarkedet er det slik at når en dør lukkes, åpnes en annen.

– Når Kina hadde totalstopp, var volumet til regionen uendret. Det kan sette i gang en reduksjon for Norge, men det åpner for Chile, Færøyene, Canada og Skottland. Og når den den fisken fra Chile, Færøyene, Canada og Skottland
går inn til Kina, så er det et annet marked som åpner seg for det samme volumet, sier Aarhus.

Utenlandske laksekjøpere påpeker overfor iLaks at Kina foretrekker hel fisk med hode, blant annet for å kunne vurdere ferskhetsgrad på fisken. Interessen for fileter er begrenset.

ILA-argumentet
– Jeg vet ikke, det vil fremtiden vise. Hvis det bare blir tilgjengelig filet eller fisk uten hode, så vil jeg tro markedet tilpasser seg det. Det gjenstår å se om det er et politisk problem, eller om kineserne med dette vil bekjempe ILA. Da må de også følge opp Færøyene og Chile.

– Det er ingen grunn til å tro at andre land ikke har disse problemene, sier Aarhus med dagens understatement.

– Rammer det alle land, vil ikke ha noen effekt. Rammer det kun Norge, er det ikke sikkert det vil ha den store effekten, oppsummerer han.

Handelshindringene i Kina føyer seg inn i en rekke etter at den norske Nobel-komiteen i 2010 ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. I årene etter det har det vært krevende å selge norsk fisk i det kinesiske markedet. Spekulasjonene om politiske motiver bak Kinas nye særnorske vedtak florerer.

– Er de sa naive i Norge at de ikke forstår at disse kravene kom som en følge av avisskriveriene om Stoltenberg som ikke ville skrive under erklæringen for å legge saken død, skriver en ikke navngitt utenlandsk fiskeimportør i en epost til iLaks.