Bærekraftig vekst

478

– Det blir ikke vekst i næringen hvis ikke lakselusproblemet kommer under kontroll, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker under dagens årskonferanse for FHL. Hun åpner samtidig for regionale forskjeller og vekstmuligheter, for å premiere de som er best på bærekraft.

Fiskeriministeren er dagens hovedtaler under åpningsdagen for FHLs årskonferanse på Rica Nidelven Hotel i Trondheim. Aspaker viser innledningsvis til de økonomiske vanskene i Europa – og kontrasten til oljesmurte Norge.

– Næringspolitikken står høyt på agendaen til regjeringen, sier hun, og gjør det klart at fiskeri og havbruk vil spille nøkkelroller i de kommende år.

– To avgjørende premisser for å lykkes i maritim sektor er bærekraft og økonomisk lønnsomhet, sier Aspaker. Hun legger til at bærekraft ikke er et statisk mål.

– Det er utopi å tro at en kan produsere 1,3 millioner tonn uten å sette avtrykk i naturen. Vi ønsker vekst i havbruksnæringen, men det skal være innenfor bærekraftige rammer, sier hun, og viser til problemene med lus og rømming. Aspaker legger et særlig trykk på lusutfordringene.

– Jeg forventer at havbruksnæringen tar lusproblemet på alvor, og jeg kan forsikre at dette er noe regjeringen ikke tar lett på. Det blir ikke vekst i næringen hvis ikke lakselusproblemet kommer under kontroll, sier hun.

Aspaker åpner også for at deler av landet, med god kontroll på bærekraft, kan vokse mer enn andre.

– Vi vil diskutere en fremtidig sonestruktur. Næringen har selv tatt initiativ til en sånn regionalisering, og det setter vi pris på. Regjeringen vil ha en forpliktende avtale med næringen fremfor å detaljregulere.

Hun poengterer også at regjeringen skal legge til rette for en lønnsom vekst – uansett om en jobber med torsk eller laks.

– Ulønnsomme arbeidsplasser er usikre arbeidsplasser, og ikke noe å bygge fremtidens næring på, mener Aspaker.